Човек на Кунева и Ревизоро бламираха съдебната реформа

OFFNews 07 юли 2015 в 17:53 7361 8

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Министърът на правосъдието Христо Иванов

Парламентарната комисия за обсъждане на промените в Конституцията отхвърли на първо четене законопроекта за изменения в основния закон на държавата

Законопроектът бе внесен на 26 май от Цецка Цачева и група народни представители в деловодството на парламента. 

Припомняме, че проектът предвижда инспекторатът и главният прокурор да се отчитат пред парламента, Висшият съдебен съвет да се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска, мандатът на ВСС следва да бъде намален от 5 на 4 години, главният инспектор да има поне 10 години съдийски стаж, да се премахне тайното гласуване във ВСС, а правосъдният министър да може да участва в заседанията на двете колегии и да има право на съвещателен глас.

Ако бъде приет законопроектът, следва и гласуване на всяка една от промените поотделно.

Миналата седмица всички съдебни институции излязоха със становища, а днес магистратите гласуваха на първо четене промените. 

В началото на комисията бе направено предложение промените да не се гласуват, а само да бъдат обсъдени. Това предложение обаче не се прие и се премина към гласуването на законопроекта за измененията на Конституцията. 

"За" предложените промени в конституцията гласуваха 5 от членовете на комисията, 6 гласуваха "против", а 1 - "въздържал се". 

Предложенията за поправки бяха подкрепени от присъстващите на заседанието депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и един от БДЦ. Против предложените промени гласуваха депутатите на БСП, ДПС и "Атака", а представителите на БДЦ се въздържа. 

Въпреки че комисията отхвърли промените в Конституцията, законопроектът ще влезе за гласуване в пленарна зала. За да бъде приет, проектът трябва да получи поне 160 гласа "за".

Според председателя на комисията Димитър Лазаров от ГЕРБ има шанс това да се случи.

Правосъдният министър Христо Иванов също призова да не се стига до прибързани заключения, че текстовете няма да бъдат подкрепени и в пленарна зала.

От заседанието на комисията отсъстваха депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев и представителят на патриотите Емил Димитров.

Управляващите разчитаха на подкрепа от БДЦ, които са едни от вносителите, но не стана ясно защо зам.-председателят на парламента гласува с "въздържал се".

Депутатът от ДПС Четин Казак заяви, че формацията принципно подкрепят реформа в съдебната система, но според Движението предложените текстове няма да доведат до качествена промяна.

От БСП бяха категорични, че поправките са "вътрешно противоречиви" и промените в Конституцията са се изчерпали, а промяна е нужна в процесуалните закони и устройствени правилници.

Своя отрицателен вот за съдебната реформа дадоха и от АБВ. Според депутата Лъчезар Никифоров промените се правели с единствената цел да се смени този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов определи критиките на опозицията като "заклинания", а председателят на Комисията Димитър Лазаров (ГЕРБ) ги нарече "внушения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови