БСП за комунизма: Днес половин България харесва Тодор Живков

Реформатори: Признат грях е половин грях, ГЕРБ: Срам ме е от вас

Антония Чорева 23 ноември 2016 в 16:59 16494 17

Трима от вносителите на промените.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен влезе в дневния ред на парламента.

Това предизвика смут сред депутатите от БСП. Законопроектът е по предложение на депутатите Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков и Методи Андреев.

Почти година промените в закона отлежават в Народното събрание, но днес най-накрая те влязоха за обсъждане и гласуване, което ще се проведе утре. А днес бяха само част от дискусиите и тъй като промените са драстични, засегнатите депутати от БСП поискаха веднага да бъде спряно гласуването и законът оттеглен.

Един от вносителите Петър Славов представи доклада си по следния начин: „Този период трябва да се изучава в учебните програми, за да се знае и както се казва – да не вземат грешките да се повторят“.

Обръщайки се към БСП, Славов добави: „Казвате че сте европейски социалисти, не бъдете комунисти. Подкрепете този законопроект - признат грях е половин грях“.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов взе думата и каза, че внасянето на законопроекта е поредният опит българският парламент да си присвоява правото на историческа институция.

„Политиката не може напълно да бъде откъсната от историята, ние не сме първите, които под някаква форма се връщаме назад във времето“, обясни той. „В нормативна форма да се занимаваме с историята това вече превръща историята в слугиня на политиката“, категоричен беше Стоилов.

„В края на 80-те години имаше по негативно отношение към Тодор Живков, отколкото днес. Според последно проучване днес над половината от българското население има положително мнение за Живков“, каза още Стоилов.

Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев също взе думата: „Днес в 21 век, в парламента говорят, че комунистическият режим има две лица и го величаят, а истинското му лице е терор, смърт и насилие, което е погубило собственото си население. Историята има само едно лице, отказвам като млад човек да живея в държава, в която комунизмът се величае. Срам ме е от вас“.

Малко преди да изтече работното време на депутатите все пак БСП каза последната дума: „Бъдещето принадлежи на младите, но не всеки живял след Аристотел е по-умен от него“. Дебатите и гласуването продължават утре.

Промените в закона остават за утре, като първа точка в дневния ред на парламента.

А те включват всички държавни и местни управници и физически лица да премахват от територията, на която са собственици всички надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, сред които и БКП. Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство. Ако се поставят паметници, то е позволено, само ако се посочва задължително престъпния характер на режима чрез табела или изписване.

В случай на нарушение глобата е 200 лева, а за юридически лица 2000 лв.

Другата промяна в Закона е периодът 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. да влезе в учебниците и учебните помагала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

16

El Commandante

24.11 2016 в 09:32

Хубавото в цялата работа е че по всяка вероятност,след предсрочните избори, повече никога няма да чуем за Методи Андреев....

14355

15

neverland

24.11 2016 в 09:11

Никаква преквалификация, никакво търсене, никакво обучение, никаква конкуренция...е там да те назначат в завода, да се подпираш по касите на вратите 20 год.

Да не забравяме че лафовете "по това, което имаш в мазето, може да се прецени какво и къде работиш", "кой каквото работи, това си краде" са от онова време и яко изписвани, изписване...идилия!

14355

14

neverland

24.11 2016 в 09:05

Е, че как няма да харесват Тошо.

За масата от народа е важно да е сит. Да има хляб, палка салам, буца сирене в хладилника, зелето да е накиснато в бидона на терасата...Има ли това всичко е точно. Народът ни не се бори за някакви висши ценности-за свобода на словото, за права на индивидите, за отстояване на някакви ценности.

Помнят си 14 дни на Мичурин, че имало работа и че по цял ден са се мотали из цеха без зор, леко леко и така 15 год...как да не плачеш сега за подобно нещо. Евтино олио, сирене, ток...и пей сърце, какво ще му разправяте за свободи, за цензура, за пътувания...

29216

10

Лопе де Вега

24.11 2016 в 07:45

Няма ли да се наложи да смените имената на градове и села, гордо напомнящи за най-мрачните събития в историята ни? Знаете ли колко са тези населени места? Улици и площади по цялата страна! Паметници на тошо правешки, че наскоро и дръвниците от Стрелча си направиха паметник на жуков. Поне да знаеха защо, ама де гиди простотия нашенска. Това не е Улаан Баатар! Монголците поне знаеха защо бюст на жуков се кипри посред града, ами тия?

С Историци като яначко, станишев, искрабаева и прочее комунистически гниди нямамебъдеще, защото никога няма да научим истината за миналото си.

Поздрав!

11974

8

Royale

23.11 2016 в 22:06

Българският народ е малък, но затова пък изключително прост: "Над половината от българското население има положително мнение за Живков“.Свободата не се пипа, не се яде, а и мнозинството българи няма какво да я правят. За (не)справедливостта повечето нямат достатъчно развити сетива и тя не ги дразни.