БСП: Управляващите действат на принципа - като не изпълняваме конституцията, да я променим

OFFNews 18 август 2020 в 14:41 2126 0

Повече от 40 дни в страната продължават протести срещу олигархичната власт на корумпираното управление на България с искания за оставки на правителството, оглавявано от Бойко Борисов, на главния прокурор и за провеждане на предсрочни избори. БСП подкрепя тези искания, които се споделят от повечето български граждани.

Това се казва в становище на Изпълнителното бюро и на ръководството на ПГ на социалистите. 

В пореден опит да се задържи на власт председателят на ГЕРБ постави на карта едно от малкото ни достижения през последните десетилетия - Конституцията на Република България. Подетата инициатива цели да отклони вниманието от насъщните и неотложни проблеми, с които управлението не се справя. Вместо това, рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели.

Така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно узаконяване на злоупотребите и несправедливостта, на официалната и паралелната власт, които задушават индивидуалното развитие и просперитета на нацията, се казва в документа.

Преди 30 г. Великото Народно събрание имаше огромна представителност. В обсъждането на проекта за конституция в него участваха едни от най-големите авторитети в българското общество. Паралелът със сегашните "творци" на конституционни идеи е красноречив и горчив. БСП е партията, която изигра решаваща роля за създаване и приемане на действащата конституция.

Днес ние, българските социалисти, категорично отстояваме развитието на България като република с парламентарно управление, рамката за изграждане на демократична, правова и социална държава. На основата на конституцията се преодоляха не една и две политически кризи. Заради всичко това ние заставаме в нейна защита!, декларират от БСП.

Ние знаем, че въпреки конституционните повели, в много случаи нито здравеопазването, нито образованието са безплатни, нито правото на труд е пълноценно гарантирано. Проблемът обаче не е в съдържанието на конституцията, а в нейното изпълнение - по отношение на основните права и разделението на държавната власт. Управляващите действат на принципа - като не изпълняваме конституцията - да я променим съобразно поведението си. Сега опасността е още по-голяма - отпращането на главата за основните права в края на предложения от ГЕРБ проект показва намерение за тяхно бъдещо орязване. Необходимите промени в съдебната власт не могат да са алиби за предприетия от управляващите ход.

Предложението за уж нова конституция създава безконтролна възможност на едно ВНС с неясен политически профил и мнозинство да ни заведе в конституционен тупик, а през това време развръзката на политическата криза ще се отдалечава и всички остри социално-икономически проблеми ще се задълбочават, заявяват от БСП.

Намираме се в решаващ за бъдещето на обществото и държавата момент: ще позволим ли на облагодетелствалите се в годините на прехода от държавен социализъм към капитализъм от олигархичен и компрадорски тип, основан на преразпределително-корупционни механизми, да утвърдят своята власт или хората на труда и на почтения бизнес ще се освободят от тези, които ги експлоатират и ограбват, завършва становището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови