БСП сезира Конституционния съд за следенето на телефоните заради Covid-19

OFFNews 27 март 2020 в 18:55 9678 1

Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ще сезира Конституционния съд за следенето на телефоните без съдебно разрешение по време на извънредното положение заради коронавируса.

„По Закона за действията в извънредно положение, който управляващите приеха, ще внесем в Конституционния съд жалба срещу текст за проследяване на клетките на телефоните без съдебно решение", заяви тя пред Нова телевизия.

Преди три дни бе влязоха в сила н овите правомощия, които парламентът даде на полицията със закона за извънредното положение - за неконтролиран достъп до трафичните данни от мобилните телефони. Така МВР може да знае къде се намираме и къде сме се били през последните шест месеца.

Корнелия Нинова разкритикува и затварянето на парламента, тъй като по думите ѝ това означава безконтролна власт на правителството, замитане на следи, безконтролно харчене на пари. В извънредно положение трябва да работим, защото се налагат спешни промени в закони, които касаят ежедневни проблеми”, заяви председателят на БСП.

Ваучерите в туризма

„Идвам от среща с експерти в туристическия бранш. Те казват – спешно трябва да поправите закона, защото ваучерите, които предлага министър Ангелова, за това, че туроператорите са платили, а клиентите искат да им се върнат парите, няма как да се случи, ако не се промени Законът за туризма”, каза още Нинова. Тя добави, че от левицата са имали среща и с болници, които заради ограниченията да лекуват пациенти и да правят планови операции сега нямат плащане по клинични пътеки и средства да платят заплати: „Категорични са, че трябва да се промени начинът на плащане – това става в парламента”.

Тя добави, че БСП е започнала срещи с различни браншови организации за проблемите, които възникват в различни сектори, за да чуят предложенията им: „Ще изготвим цял пакет с необходимите промени и ще го внесем като комплекс от мерки”.

Попитана за подкрепата на БСП за въвеждането на извънредно положение, Нинова отговори, че това е било задължително, обективно решение, знак на разум от една националноотговорна партия. Тя добави, че по предложение на левицата то се е въвело с ограничение за един месец. "Но оттам нататък настъпи хаос, взеха се толкова неразумни и взаимноизключващи се решения. Ние не можем да бъдем част от това. Някои от тези решения вече започнаха да дават отрицателен ефект”, каза тя.

Лидерът на БСП обясни, че някои от мерките на управляващите за справяне с кризата са неефективни, като например решението да се плаща 60% от държавата и 40% от работодателя. „Днес на срещата ни с представители на малкия семеен бизнес в туризма ни казаха - ние сме затворили, нямаме 1 изкаран лев през последните седмици, как да поемем тези 40%, че да платим отделно и осигуровки?”, посочи Нинова.

Според нея в механизма за 500-те млн. лв., отпуснати от Българската банка за развитие няма никаква яснота и е невъзможно малкият и среден бизнес да стигне до тези пари: „Отново ще отидат там, където отиват в последните години - в големите фирми, в олигарсите”. Тя подчерта, че думите на премиера, че държавата осигурява 4.5 млрд. не са верни, защото средствата са се оказали под 2 млрд."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

28.03 2020 в 07:19

Маце, реално надхвърли възможностите си. Бегай си вкъщи, мъжът ти може още да ти пусне.
В тая работа вече немаш работа, закуеам се!