БСП призова Орешарски да оттегли актуализацията на бюджета

Нели Чолашка 25 юли 2014 в 12:06 2223 1

Пламен Орешарски, премиер в оставка.

БСП призова премиера Племан Орешарски да оттегли от парламента внесеното преди две седмици от Министерския съвет предложение за актуализация на бюджета.

Това е последният отчаян ход на социалистите да предотвратят сериозен ремонт на бюджета, след като БСП и ДПС си гласуваха и насрочиха извънредно заседание следващия вторник, за да гласуват предложението от правителството промени.

"С увеличението в последните дни на фискалния резерв не се налагат абсолютно никакви актуализации на бюджета, тъй като в резерва има достатъчно буфери за решаване на каквито и да е въпроси през следващите два месеца", обяви финансистът Румен Гечев от БСП.

Предложената от правителството ревизия на бюджета предвижда увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева.

От получените средства 225 милиона лева ще бъдат насочени към бюджета на НЗОК, а 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови