БСП поиска обяснение от Кирил Ананиев за закриването на болнични отделения

OFFNews 27 юни 2019 в 10:27 2116 0

Настояваме здравният министър да дойде в парламента, за да обясни решението си да бъдат закривани болнични отделения, заяви народният представител от БСП доц. Георги Йорданов в декларация от името на парламентарната група.

"Повод за нашата декларация е изказването на министъра на здравеопазването от вчера, който прави срещи, на които се запознава със състоянието на здравеопазването в различните региони", заяви той и припомни, че вчера министър Кирил Ананиев е бил в Северозападна България.

Там Ананиев се срещна с шефовете на болниците във Видин, Враца и Монтана, като след това обяви решението си трите болници да бъдат преструктурирани и да останат да работят само най-успешните ѝ клиники. Промяната цели да по-добро лечение, както и до увеличаване на пациентите им, тъй като всяка една от тях ще приема пациенти от целия Северозападен район. Това, от своя страна, се очаква да доведе до увеличение на заплатите на персонала.

"Той каза, че болниците не могат да изпълнят своите задължения като обем помощ и не могат да достигнат определените лимити. Каза още и че тези отделения, които не могат да дадат достатъчно заплащане, ще бъдат закрити. С това решение той нарушава конституционното право на всеки български гражданин да получи медицинска помощ", заяви доц. Йорданов и допълни, че областните болници са гръбнакът на българското здравеопазване.

"В резултат на това ние сме бомбардирани от множество сигнали на разтревожени граждани. Затова искаме да поканим министъра в Народното събрание, за да обясни това свое решение", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови