БСП отвърна на удара: Вместо оставка - задължително гласуване

Елица Мартинова Последна промяна на 06 юни 2014 в 10:50 43456 81

Задължително гласуване, вместо оставка, бе отговорът на Сергей Станишев по повод вчерашната пресконференция на ДПС. От думите му стана ясно, че мандатоносителят планира изборите да се проведат по-рано от ноември - декември.

БСП се показа обидена от изказването, в което Местан постави краен срок на правителството, и реши да отвърне на удара, като обяви, че ще въведе задължително гласуване. Задължителното гласуване би било тежък удар по ДПС, защото ще стопи тежестта на традиционния процент, който ДПС получава на избори.

Левицата последва примера на ДПС и ден по-късно също даде пресконференция в 10.30 ч. в зала "Запад". На нея присъстваше ръководството на социалистите - Янаки Стоилов, Михаил Миков, Димитър Дъбов, Евгени Узунов, Илияна Йотова, Мая Манолова, включително и председателят Сергей Станишев. Междувременно всеки момент в пленарна зала премиерът Орешарски трявба да отчете свършеното през едната година живот на кабинета.

Станишев обяви, че е "прочел с изненада" позицията, която лидерът на ДПС изрази вчера. На практика Станишев призна, че не е бил информиран предварително за изявлението на Лютви Местан. От думите на червения лидер стана ясно, че партията е обидена на ДПС заради вчерашното изказване. Станишев подчерта, че според него не е редно коалиционните партньори да си говорят през медиите.

Станишев обясни, че в общественото пространство и сред електората на левицата битува схващането, че БСП носи цялата отговорност за кабинета, но не е водещ субект на властта и изказването на Местан е затвърдило това схващане.

"Вчерашната пресконференция на ДПС е пример, който подпомага точно това внушение в обществото. Това е внушение, което не помага на БСП, но също така е във вреда на правителството", посочи Станишев.

Лидерът на БСП заяви, че евровотът е доказателство, че са необходими законодателни промени, които да гарантират, че съдбата на страната ще се решава от действителния вот на хората. В тази връзка Станишев обяви, че ще потърси подкрепа от другите партии в парламента за промени в Изборния кодекс и Конституцията, които да въведат задължителното гласуване.

Това би било тежък удар по ролята на ДПС във властта, тъй като задължителното гласуване ще стопи значението на относително постоянния брой гласове, който партията на Местан получава на избори. Думите на Станишев се отличават драстично от позицията, която БСП имаше при изработването на Изборния кодекс. Тогава левицата твърдеше, че задължителното гласуване не може да се въведе, защото е противоконституционно и противоречи на демократичните права на гражданите. Промените в позицията си те аргументираха с това, че евровотът е показал как дефектите на българската демокрация не се решавали дори с добро законодателство.

Оставка

Лидерът на БСП коментира, че оставката на правителството сама по себе си няма да реши проблемите на страната. Той подчерта, че вчерашното изказване на Местан може да задълбочи кризата, защото крайният срок на правителството на практика блокира държавата.

"Вчерашната позиция на ДПС изключително много затруднява перспективата и работата на кабинета в неговата действия, независимо от конкретните варианти и времеви срокове. Защото не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши за държавата. Самото им формулиране и поставяне демотивира министрите и държавната администрация и не позволява да се провеждат дълбоки реформи", каза Станишев.

Левицата отхвърли и трите варианта на Местан - избори в края на ноември или началото на декември, избори по това време догодина или избори 2 в 1 през 2015 г. 

"Ще проведем консултации с нашите партньори и с другите политически сили за предсрочни избори - кога това би било най-полезно за страната. Не смятам, че отлагането за една година, каквито варианти се чуват, е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на по-дългосрочни приоритети", посочи лидерът на БСП.

Станишев изтъкна, че вече е започнал разговори с министрите в кабинета, от които иска да чуе какво трябва да бъде свършено по спешност в държавата.

Попитан коя дата счита за уместна за провеждане на вот, Станишев подчерта, че това е задача и правомощие на президента.

Той все пак призна, че предсрочните избори са "ясна тенденция". От думите му стана ясно, че предсрочните избори вероятно ще бъдат по-скоро от идеята на ДПС, според които "избори веднага" означава избори чак на 30 ноември или на 7 декември.

По време на пресконференцията Станишев подчерта, че за приемането на Бюджет 2015 е необходимо да има правителство, а не служебен кабинет.

Попитан дали БСП все още има доверие към ДПС, каквото е необходимо, за да съществува правителството, Станишев уговори уклончиво:

"Аз съм по природа доверчив човек, смятам, че през тази година от наша страна имахме абсолютно коректно партньорство с ДПС относно приоритетите, на които залагахме. "

На въпрос дали чувства лична отговорност за състоянието на БСП и смята ли да подаде оставка, Станишев отговори:
"Умея да нося отговорност, всички въпроси ще бъдат обсъждани във вторник."

Във вторник БСП ще проведе Национален съвет, на който левицата ще обсъди как да продължи работата си занапред.

"Както знаете, във вторник НС на БСП ще направи своя цялостен анализ и за резултатите от изборите, и за работата на правителството, и за политическата ситуация, ще вземе решение за нашите действия - както в БСП, така и в политическото и публичното пространство", посочи Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.06 2014 в 19:25

Напоследък в България се поднови за пореден път медийната кампания за задължително гласуване, както изглежда, по „внушение“ на външни сили. В същата връзка се лансира и нелепото твърдение, че гласуването не било само право, но и задължение, въпреки че двете са взаимно изключващи се понятия. Това е показателно, че кампанията се води от некомпетентни политици, журналисти и дори „учени“ с професорски звания и титли, които при това явно подценяват масовата аудитория. Само че чл.29(1) от Конституцията на република България, във връзка с чл.3 от Европейската конвенция за човешките права гласи, че никой не може да бъде подлаган на унизително отношение или наказание, а законодателната принуда да се избират всъщност не най-подходящите, а най-малко нежеланите кандидати, поради липса на достатъчно подходящи, както и произтичащите от нейното неизпълнение глоби са крещящо унизигелни и драстично нарущаващи горепосочените конституционни разпоредби. Като се има предвид и чл.5(1) от Конституцията, който гласи, че тя е върховен закон и другите закони не могат да `и противоречат, от това следва, че всеки български гражданин ще има конституционно право да обжалва принудителното гласуване и произтичащите от него противоконституционни глоби. Единственият начин да се легализира задължителното гласуване е да се отменят горепосочените конституционни разпоредби, което обаче би било крайно позорно за която и да е държава от света през 21 век и би върнало България в робовладелската епоха, превръщайки българските граждани в послушно и безропотно овче стадо, което е „мечтата“ на всяка тоталитарна власт.
--- РАЛФ ---

10.06 2014 в 17:37

В най-тоталитарната европейска държава – България напоследък се поднови за пореден път яростната и просташка медийна кампания за задължително гласуване, явно по заповед от чуждестранните господари на страната, целящи да превърнат българското население в послушно овче стади. На всичко отгоре се лансира нелепото твърдение, че гласуването не било само право, но и задължение, въпреки че двете са взаимно изключващи се понятия. Това е показателно, че кампанията се води от малоумни „видни“ политици и полуграмотни журналисти, които обаче взимат масовата аудитория за такива, че и за много големи глупаци, на които лесно могат да им промиват мозъците. Освен това, чл.29(1) от Конституцията на република България, във връзка с чл.3 от Европейската конвенция за човешките права гласи, че никой не може да бъде подлаган на унизително отношение или наказание. Като се има предвид законодателната принуда да се гласува за идиоти и произтичащите от нея глоби са крещящо унизигелни, те ще нарушат драстично горупосочените конституциионни разпоредби. Като се има предвид и чл.5(1) от Конституцията, който гласи, че тя е върховен закон и другите закони не могат да (и противоречат, от това следва, че всеки български гражданин ще има конституционно право да обжалва принудителното гласуване и произтичащите от него противоконституционни глоби. Единственият начин да се легализира задължителното гласуване е да се отменят горепосочените конституционни разпоредби, което обаче би било крайно позорно за която и да е държава от света през 21 век и би върнало България в робовладелската епоха.
--- RALF ---

08.06 2014 в 01:59

Всеобща идиотия ли е обхванала тези омразници? Грабители, разсипници, махнете ни се от погледа.Родителите ни бяха роби на предците ви.Не щем внуците ни да са заробени с излапаните от вас милиарди кредити.

07.06 2014 в 14:18

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ СПАСИ. БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ.!!!!!!! .

07.06 2014 в 14:15

Според мен трябва и за електронно гласуване трябва да се помисли по сериозно....това ще вдигне избирателната активност със сигурност...

07.06 2014 в 14:12

Комунистите дадоха купени дипломи. на техните некадърни деца и на всички крадци по две виши. образования и на неграмотните цигани. осноно и стедно образование..QROUS

07.06 2014 в 13:58

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ СПАСИ. БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ.!!!!!!! .

07.06 2014 в 10:31

Който няма средно образование да няма право на глас !

07.06 2014 в 06:09

"Задължително гласуване"? Как си го представяте? - Който не гласува - глоба?...А как ще се събират глобите? По важно е да се въведе ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ,поне 8-ми клас. Практиката показа, че необразованите и слабообразованите се подават най-много на корупция.

07.06 2014 в 01:30

И аз съм ЗА задължителното гласуване по горе споменатите изказвания. Еееех, ако можеше да гласуват и за образователен ценз... щеше да бъде още по-добре!