БСП използва войната на Валери Симеонов срещу Нанков и Ангелкова в мотивите си за вот на недоверие (пълен текст)

Симона Костадинова 20 юни 2018 в 13:20 7643 1

Сигналът на Валери Симеонов до прокуратурата срещу министъра на туризма Николина Ангелкова и острите му реплики в социалните мрежи срещу министъра на регионалното развитие Николай Ненков са част от мотивите към вота на недоверие на тема сигурност, който БСП внесоха днес. 

"Всъщност желанието на правителството да се справи с престъпността и корупцията е обект на съмнение не само от Брюксел и БСП, но и отвътре. Не друг, а вицепремиер в същото това правителство заяви на 18 юни 2018 г., че заведения, в които се пласират наркотици и има проституция, получават министерска подкрепа. Въпросната министерска подкрепа визира министърът на благоустройството и регионалното развитие Николай Нанков. Малко по-рано през тази година вицепремиерът Симеонов сезира прокуратурата за извършени престъпления от негова колежка, министъра на туризма Николина Ангелкова", пише в мотивите на социалистите. 

Вотът на недоверие беше внесен днес в деловодството на Народното събрание. Това стана в отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обаче днес беше в парламента. От БСП обявиха, че не са търсили подкрепа от други партии в парламента, но очаквано я получиха от ДПС. Причината - темата е тази, за която от партията на Мустафа Карадайъ настояваха да е обект на първия вот на недоверие срещу третия кабинет на премиера Бойко Борисов.

И подкрепата на ДПС обаче не стига, за да падне правителството. БСП и ДПС имат общо 105 народни представители, от "Воля" обявиха, че по-скоро няма да подкрепят вота на недоверие, а за да мине той поне 121 депутати трябва да го подкрепят.

Вотът на недоверие трябва да бъде обсъден в пленарната зала не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни след внасянето му. Гласуването пък трябва да е 24 часа след разискванията.

Ето ги и пълните мотиви на БСП за вота на недоверие:

Съгласно чл. 105, ал. 2 от Конституцията на Р България Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност на страната.

През последната година стана ясно, че правителството с министър-председател Бойко Борисов, избрано на 4 май 2017 г., е неспособно да изпълни това свое основно конституционно задължение.

Провал в областта на вътрешната сигурност и обществения ред

Зад всеки един от разтърсилите обществото ни инциденти се крият неизпълнени предизборни обещания, нечути институционални, политически, граждански и синдикални предупреждения и липса на политическа визия и компетентност за управление на Министерството на вътрешните работи.

Провалът при гарантирането сигурността на обществото е най-видим по отношение на т.нар. битова или конвенционална престъпност. Именно нея хората чувстват най-остро и е причина за усещането на несигурност у голяма част от българските граждани. Агресия, побои, престъпни набези над цели села и убийства се случват всекидневно пред очите ни.

Широк обществен отзвук и възмущение предизвикаха обезглавяването на мъж в столичния квартал „Хиподрума“; побоят, извършен от ученици над шофьор на автобус, защото им направил забележка да не го замерят с камъни; човек бе залостен с кол при животните си, след като е бил ограбен; самотна възрастна жена в Златарица бе пребита, разсъблечена и ограбена; през юни в интернет набра популярност любителско видео на бой на софийско кръстовище с коментар: "Скъпи приятели, още един ден, в който осъзнавам, че няма такава държава!!! Посред бял ден на оживено кръстовище в жилищен квартал мой много близък приятел беше пребит, а заедно с него още няколко хора, които са се опитали да му помогнат. ТОВА не е редно да се случва на никого!!! А фактът, че се случва в 21 век, в европейска столица, по време на европредседателството й… нямам думи! ТОВА трябва да спре!!!“

Очевидно едно от основните предизборни обещания на ГЕРБ - „Подобрено и координирано противодействие и превенция на конвенционалната престъпност“, остана неизпълнено и избирателите са излъгани!

Въпреки статистиките за намалени престъпления натискът на престъпността върху населението не отслабва. По-малкото регистрирани престъпления се дължат на липсата на доверие в МВР, заради което все по-малко хора сигнализират органите на реда за извършени срещу тях посегателства. Показателен в този смисъл е и призивът от 19 юни на Минчо Спасов, бивш председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност, да не се вярва на МВР, защото оттам информацията тече „като от сито“ и анонимността на жалбоподателите не е гарантирана. И подплатява думите си с пример, за който ръководството на МВР дължи обяснение. Г-н Спасов е подал сигнал по повод дейности на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и още на следващия ден същият му се обадил, за да го заплашва и обижда. Това означава, че лицето, срещу което е подаден сигнала, е било уведомено както за съдържанието, така и за автора на сигнала.

Страница на статията : 0102030405
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови