БСП иска извънредно парламентарно заседание заради Търговския регистър и Олимпик

OFFNews 17 август 2018 в 18:54 2788 0

Внасяме подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание другата седмица, съобщи председателят на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Левицата предлага то да бъде с дневен ред от две точки: изслушване на министър-председателя Бойко Борисов и изслушване на министъра на финансите.

Нинова обясни, че БСП иска изслушването на Борисов заради "кризата с електроните системи в България: Търговският регистър не работи вече 7 дни, а сайтът на министерството на правосъдието - 8 часа".

Кризата с Търговския регистър засяга хиляди хора, фирми, капитал, акции, данни, собственост, задължения. Правителството е безсилно вече седми ден да се справи. В сринатия днес сайт на министерство на правосъдието, който вече 7-8 часа не работи, също се съхраняват много важни данни, заяви Нинова и допълни, че става въпрос за Централен регистър на особените залози, списък на синдиците, регистър на лицата, придобили българско гражданство по натурализация, лицата, загубили българско гражданство, лицата с възстановено българско гражданство, цялата система от молби, даване и отнемане на българско гражданство.

Това е безпрецедентна криза в системите, която засега много хора. Правителството показа, че е безсилно да се справи. Това са причините да искаме извънредно заседание на Народното събрание, премиерът да дойде да обясни какво става в държавата, какви мерки ще се предприемат и най-вече кой ще поеме политическата отговорност за това състояние, каза още тя.

Корнелия Нинова обясни, че втората точка, която левицата предлага за извънредното заседание на НС, е изслушване на министъра на финансите заради обявеното в несъстоятелност дружество "Олимпик". БСП настоява да се обсъдят възможностите държавата да плати чрез обезпечителния си фонд - "да върне парите на тези над 200 000 души, които са засегнати, да влезе в техните права и държавата България да води делата с кипърското застрахователно дружество, да влезе в делото по несъстоятелност и като държава да търси обратно тези пари."

Да изправиш 200 000 души, добросъвестни платци, всеки сам да води тези дела в Кипър е абсурд. Има различни мнения дали е възможно държавата да го направи. Искаме да дойде министърът на финансите, да го обсъдим и ако е наложително, да направим законодателни промени, така че да гарантираме, че тези хора ще си получат обратно парите, призова Нинова.

Кирил Добрев: МВР аутсорсва управленска дейност с обществена поръчка

На пресконференцията на "Позитано" 20 днес зам.-председателят на партията Кирил Добрев съобщи, че екипът на БСП, който е писал "Визия за България" в сектор "Сигурност", разглежда една обществена поръчка на МВР.

Тя е за близо милион и половина лева и касае оптимизация на вътрешно-организационните процеси в МВР, реинженеринг на процесите. Реинженеринг - това е цялостно преосмисляне и препроектиране на процесите. В държавата на ГЕРБ вече приемаме за нормално ИТ специалист и служител в градска мобилност да купуват ваксини и да ваксинират овце и кози. И да печелят такива обществени поръчки. Държавата на ГЕРБ вече свикна, примири се, че е абсолютно нормално съдържател на фризьорски салон и козметичка да надграждат ИТ системата на търговския и имотен регистър, заяви Добрев.

Според него новата обществена поръчка на МВР е стигнала до "нови висини":

Ние всъщност аутсорсваме управленска дейност с тази обществена поръчка, защото вътре говорим за нова структура в МВР с цел повишаване ефективността на ведомството. Нов концептуален модел за новата структура и изпълнение на следващи дейности. Говорим за пълен анализ на структурата, дефиниране на стратегия за МВР, идентификация на фундаментални промени в структурата и т.н., категоричен бе зам.-председателят на БСП.

По думите му, ако бъде разгледана обществената поръчка, хората ще останат с впечатление, че БСП внася втори вот на недоверие:

Защото всички наши мотиви от вота на недоверие само отпреди месец и половина присъстват в тази поръчка. Тогава бяхме смешни. Искам да разбера как се чувства днес ръководството на МВР. Ако ние бяхме смешни, нека кажат днес те какви са. Аз не мога да ги оприлича, каза Кирил Добрев.

Тук говорим за визия и стратегия, защото когато се явяват политици на избори, те предлагат управленски модел. ГЕРБ управлява от десет години. Само преди една година имаха обещания, имаха стратегия за МВР. Имаха за всяко населено място полицай. Ами, ако не дай Боже реинженерингът каже, че не може полицай във всяко село, какво правим? - попита зам.-председателят на БСП.

Предлага се сливане на политическото с нещо съвсем различно, коментира той. 

Добрев попита защо министърът не разчита на професионалното ръководство и смята ли го за некомпетентно.

Тази обществена поръчка е и опасна, защото засяга националната сигурност - да повериш на външна фирма организацията на работата на МВР, обясни Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови