Божидар Димитров сбъдна мечтата си, изкъпа премиера със свещена вода (видео)

Борисов поля Влади Горанов

Ивайло Анев Последна промяна на 03 август 2015 в 14:28 14210 25

Снимка Facebook, Бойко Борисов

Директорът на НИМ Божидар Димитров сбъдна мечтата си, като изпълни заканата да изкъпе премиера Бойко Борисов с водата, бликнала от кладенец в Голямата базилика в Плиска.

В края на миналия месец Димитров изрази надежди, че Борисов ще намери време да посети Базиликата, където ще бъде окъпан за здраве и успех. 

Преди това историкът обяви водата за животворна и свята и се позова на предсказание на Ванга.

Той увери, че лично пророчицата му е казала, че България няма да се оправи, докато не бъде възстановена Голямата базилика в Плиска. 

Днес във фейсбук премиерът се похвали, че правителството е отпуснало 500 хил. лв. за проучване, реставрация и консервация на археологическия комплекс в първата българска столица. 

Явно с това той е заслужил честта да бъде един от първите изкъпани със светената вода. 

"Реставрацията протича в няколко етапа, като ние разгледахме „Свещения кладенец”, в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания", разказа премиерът в социалната мрежа, след което добавя, че е бил окъпан лично от директора на НИМ, като прилага и снимки от ритуала.

От кадрите личи, че Борисов лично е полял финансовият министър Владислав Горанов със святата вода.

"Надявам се, комплексът „Стара плиска” да се превърне в културно-исторически център, където посетителите да виждат поетапно, през вековете, какви събития са се случвали по нашите земи преди 1150 години", завършва премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.08 2015 в 11:19

За Божо, като главен ибрикчия на републиката малко инфо как се прави:
ЧАЛАМБА:
Когато султана усети лек дискомфорт в областта на правото черво, на помощ идва свитата от ибрикчии, предвождана от главния ибрикчия. Двама от помощниците поемат под мишници султана, докато той клечи над позлатеното цукало. По време на напъните на султана, той обвива в прегръдките си главата на султана, милва я нежно и шепти успокояващо: „Хайде, Ваше Величество, малко остана“ или „Спокойно, Ваше Величество, и този зор ще мине...“.
През това време останалите от свитата подготвят посудата от ибрици, затоплят водата и кърпите, и т.н. Когато главният ибрикчия прецени че султана е приключил, той замива трикратно задните части на султана с ароматизирана вода, като особено внимание се отделя на гънките. След това старателно подсушава с меки кърпи и налага пудра (в онези години най-вероятно обикновен талк) по задника на господаря си.
Един от помощниците му подава шишенце с благовонно масло. Главният ибрикчия пуска точно една капка да се стича по гръбначния стълб на султана и в момента, в който тя достигне до ануса, с рязко движение я „втрива“ в ануса на султана, викайки с цяло гърло “чаламба”.
Докато помощниците обличат султана, главният ибрикчия анализира материала в позлатеното цукало и прави предсказания за бъдещето на империята и на султанското семейство.

04.08 2015 в 06:36

Професорът е направил малка грешка. Дупката с водата не била кладенеца. Той се намира в ляво от църковните кенефи, а всъщност водата бликнала в дясно от него.
Няма нищо, те монасите все светена вода са пили.

04.08 2015 в 00:04

Не забравяйте, че Божо е просто един бивш несебърски гларус (и това е таванът на възможостите му), който не е проф., но няма нищо против да го наричат така...

03.08 2015 в 23:52

Вангизмът полека-лека заема отново мястото си в държавната политика, както беше във времето на късния (вече в агония) соц.

Благодарение на "проф." Божо, разбира се.

03.08 2015 в 22:12

Поредната гербава простащина с главни действащи лица Гражданина за .... и т.н. и Шибидар.
Между другото на последния много му пасва ролята на ибрикчия! Как вдъхновено поливаше само, па Гражданина за ... и т.н. как само плуваше в щастие...

03.08 2015 в 20:44

рамадане, изплюй го този местански масур, ще се задавиш..

03.08 2015 в 18:27

Колко пошло.

03.08 2015 в 18:20

Каква ли бутафория за 500 хил.лв ще спретнат на мястото на базиликата този път?

03.08 2015 в 18:02

Ицо, много ли забогатя с тия 50 лева от Сорос. Мислех, че само хасковските и драгалевските цигани са гласували за Лаборанта

03.08 2015 в 17:50

15- Е как да няма алтернатива? Ето ти си гласувал за Москов, въпреки някои резерви.И през ум не ми минава да ти се смея, тва долу е само закачка. Винаги има алтернатива, но тя никога не е идеалното решение. Ако бяхме почнали преди 25 години да отсяваме алтернативите, отдавна да сме отсяли зърното от плявата. Ама ние си го караме на наште и ваште, и "всички са боклуци". Идеални няма да дойдат, трябва да си ги култивираме. Това със всеоплюване по форумите няма да ни се получи.