''Борисов ще си отиде, но гербаджийството ще си остане още дълго време''

OFFNews 13 май 2021 в 18:13 4512 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

"Видя се, че ГЕРБ не е непреодолим... Бойко Борисов ще си отиде, но гербаджийството ще си остане още дълго време", заяви пред бТВ Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!". Това е равносметката за работата на Народното събрание според лидера на "Движение 21".

Споровете в коалицията

По-рано днес Николай Хаджигенов каза пред БНР, че са започнали преговорите за уточняване на формата, в която ще се явяват на предсрочните избори на 11 юли. Той отговори задочно на Дончева, която преди няколко дни заяви, че "Мутри вън" може да отпадне от името на коалицията, защото давала възможност за атаки към тях. Хаджигенов категорично отхвърли това предложение и допълни, че "една от идеите на "Мутри, вън" е точно такава - ГЕРБ да се чувстват криво, неудобно, некомфортно. Това изпълнява задачата си на 200 процента".

В края на днешното си интервю Хаджигенов изпрати "специални поздрави" на Татяна Дончева, която преди няколко дни индиректно заговори за евентуално разцепване на коалицията.

Споровете в коалицията започнаха още няколко дни след изборите, след като адвокатът обясни, че ИМВ "не може без подкрепата на БСП и трябва да приемат гласове и от ДПС, и от ГЕРБ, ако ги дават", както и че би се "пожертвал за министър".

Манолова веднага му се скара и отговори, че "никакви разговори от готови да се жертват за министри няма да бъдат подкрепяни", както и че "не е задължително господин Хаджигенов да е част от тази парламентарна група, особено ако смята да става министър с подкрепата на тези партии".

Съдебната реформа

"Ако те наричат закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура разстрел, нека да е разстрел", каза Дончева по повод приетата от ВСС декларация, която остро осъди опита за закриване на специализираните съд и прокуратура. 

Тя определи Специализирания съд като "орган, създаден за репресия", "инструмент за изнудване" и "инструмент за рекет".

Предложенията на Демократична България за промени в Закона за съдебната власт, сред които и закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, бяха гласувани в парламентарната правна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови