Борисов: Ще продължим с гъвкавите мерки, за да пазим психиката на хората

OFFNews 19 ноември 2020 в 23:49 4678 5

Много страни в ЕС въведоха най-тежките ограничения, но това не носи задължителен успех. Затова ние ще продължим с гъвкавите мерки, ще пазим психиката на хората. Вярваме, че с добра организация и контрол ще се справим. Няма да налагаме забрани, няма да задължаваме хората, разчитаме на личната отговорност на всеки.

Това заяви късно в четвъртък вечерта министър-председателят Бойко Борисов след участието си във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

Според него т.нар. локдаун се отразява негативно на психиката и на здравето на хората, които са затворени по къщите си:

"Затова считам, че ние трябва с много добра организация и стриктни мерки – това, което много пъти вече отбелязахме – да не се събират хората, доброволно да се ограничават, да носят маски на обществените места, за да може и трудовият процес да върви, парковете, градините и планините да бъдат достъпни, да могат хората свободно да се движат и да не чувстват заповед, с която насила да бъдат държани. Това е нашият апел – всеки да прояви съзнание и разум."

Ще използваме антигенните тестове, когато "стигнем платото на заболеваемост"

Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни, безопасни и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата. Те ще ни помогнат да се справим с пандемията и да се върнем към нормалния начин на живот. Към момента ЕК е сключила договори за ваксини с 4 компании, подготвят се 2 нови договора, съобщи Борисов.

Той очаква скоро да започне и взаимното признаване на PCR и антигенните тестове между страните членки на ЕС.

Това ще позволи постепенното възстановяване на свободното движение на хора. В България сме заделили 15 млн. лв. за закупуване на антигенни тестове. Ще ги използваме, когато стигнем платото на заболеваемост, за да имаме по-пълна картина, каза премиерът.

"Още не може да стигнат парите от европейската солидарност до държавите членки"

Все още няма пълно съгласие по Многогодишната финансова рамка и Пакета за възстановяване, така че продължаваме работата по този въпрос, каза още Борисов след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

"Още не може да стигнат парите от европейската солидарност до държавите членки. Ние успяваме да се справяме поне засега с парите, но се надявам, че до края на годината и Парламентът, и ние на Съвета ще намерим решения, за да отпушат европейските плащания до държавите членки", добави българският премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

5

Руми Лазарова

20.11 2020 в 12:33

Премиер - осъден лъжец, виден ипонаджия, сътрудник на ДС, узаконил далаверите на най-високо ниво, извел корупцията като официална държавна политика! Зам. председател на Народното събрание - осъден изнудвач. Тоест престъпник по смисъла на закона. И си ги избираме с кеф. И си ги заслужаваме! Дори ни е малко!

6589

3

stanimir_13

20.11 2020 в 05:40

Мерките са като самите управляващи- идиотски. Може ли да вадиш учениците от клас, а да оставиш кръчми и дискотеки отворени, та да си се събират там?! Ще пазим психиката?! На кого?

6145

2

kokoten

20.11 2020 в 01:24

Вече няма никакво значение какви мерки ще прилагате...вчера в наш'та болничка наченахме трети кочан със смъртни актове...отдавна (да не кажа никога) не бях виждал хора,които са толкова далеч от реалността...може би не е само вродена тъпота...а иначе,матря'ла е виновен естествено,кой ги избира тия мошеници....той затова ѝ си плаща сега....

2400

1

Андрешко

20.11 2020 в 00:53

Е за това сме на тоя хал
и ежедневно умират стотици
щото в цял свят Политици
взимат решения
като Медици
А болниците и лекарите се превърнаха в "Търговски дружества"
Но иначе - "матряла е виновен, дека не носи маски и кога спи"