Борисов, Радев, Цацаров и Караянчева се обявиха за публикуването на социологически данни в изборния ден

OFFNews 26 май 2019 в 17:00 9303 0

Премиерът Борисов заяви, че социологическите данни трябва да се обявяват в деня на вота. Той добави, че агенции, които лъжат избирателите, трябва да бъдат наричани "никога непознаваща резултатите еди коя си". Трябва да има справедливост, допълни той.

Според последните промени в Изборния кодекс, които бяха приети февруари тази година, медиите не могат да оповестяват резултатите в изборния ден дори в страниците си във Фейсбук, Туитър и други социални мрежи. Някои медии вече бяха глобени заради решението си да престъпят закона. 

По-рано днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също се обяви за публикуването на данни от екзитполовете в изборния ден. "Лично говоря от моя лице, защото гражданите трябва да бъдат информирани", коментира тя. Караянчева упражни правото си на глас в Кърджали, където все пак призна, че е гласувала одобрително за промените, които въведоха забраната. 

Против нея се обяви и президентът Румен Радев, който ги нарече "още една възможност за манипулация". Главният прокурор Сотир Цацаров също разкритикува промените.

"Излишно е да лицемерничим. Едва ли статистиката в деня на вота ще повлияе в последния момент на избирателя. Убеден съм, че 99% от хората като мен идват да гласуват с ясно решение. И съм сигурен, че тези, които отидат до урните, не се интересуват от оцветените колонки. Хората мислят и не бива да ги подценяваме", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови