Борисов поздрави Ципрас и Заев за договора за името на Македония

OFFNews 17 юни 2018 в 12:47 3131 1

Премиерът Бойко Борисов поздрави гръцкия и македонския си колеги Алексис Ципрас и Зоран Заев за подписването на договора за името на Македония. 

"Поздравявам премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и техните външни министри, за важната и храбра крачка, която заедно направиха днес", написа Борисов на страницата си във Фейсбук.

"Договорът за спора за името отваря пътя на Република Македония към ЕС и НАТО. България винаги е подкрепяла нашата съседка по този път. Най-важното сега е гражданите на всички страни на Балканите да разберат, че този договор не води до териториални претенции или бъдещи проблеми, а напротив - ще ни помогне да живеем заедно по-добре", допълни той.

Поздравления за подписването на споразумението отправи и външният министър Екатерина Захариева. 

"Времето ще покаже, че усилията са си стрували. Надявам се до края на месеца Съветът на ЕС в рамките на Българското председателство да отвори вратата за преговори, а през юли нашата съседка да получи зелена светлина за НАТО", написа тя във Фейсбук.

"Днешният ден е добър и за България - никой не може да е проспериращ и щастлив, ако съседите му не са", подчерта Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови