Борисов потвърди: Възможност за газ от 'Турски поток' има

ОFFNews 14 декември 2017 в 19:54 6914 2

"Едната тръба от "Турски поток" отива в Истанбул, а другата – в България, иначе оставаме встрани от газопреносната мрежа. С това нещо съм запознал и колегата Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на "Турски поток". Така коментира министър-председателят Бойко Борисов публикациите в турски медии, че страната ни ще замени Гърция в газовия проект "Турски Поток".

"Кое ви учудва? Защо строим този интерколектор, защо мислите се готвим за този момент? Кога "Турски поток" е минавал през Гърция? Сега газът за Турция минава от Русия, през Украйна и България. Когато мине "Турски поток", този газ, който минава в момента през България, ще спре", каза премиерът.

„За да не ни останат празни тръбите, се договорихме с ръководството на Турция и с президента Путин, подписахме със Сърбия и Македония за 10 млрд. кубически метра газ за Сърбия и 1 млрд. за Македония. На 1 юли 2018 г. интерконекторът ни с Турция за 16 млрд. кубически метра ще е готов”, заяви Борисов.

В Брюксел, по време на редовно събрание на Европейския съвет, той коментира и темата за концесия и втори лифт в Банско, заради която бе нападнат от своя заместник Валери Симеонов днес. 

„Не считам, че темата за концесията трябва да се продължава преди да имаме план за управление на Пирин. За да няма никакви спекулации, съм казал на Нено Димов – ако има възможност да се приеме точка за втори лифт на Банско, вносител ще бъда аз. Но нито в концесията, нито в плана фигурира изграждането на втори лифт", подчерта българският премиер. 

Въпреки че днес заместникът му Валери Симеонов заяви, че не иска да го вижда, премиерът бе категоричен, че "коалицията никога не е била по-стабилна".

Според Борисов границите на ЕС "трябва да се пазят като едно време". С това изказване той определи, че границите на Съюза трябва да бъдат силно охранявани „както навремето между Западен и Източен Берлин“.

По думите му, тези, които бягат от войната, ще бъдат приемани в европейските държави, а тези, които по икономически причини мигрират, следва да бъдат спирани и приемани там, където са искани. 

По темата за Брекзит Бойко Борисов заяви, че все още нищо не е решено. „След като няма срокове, аз съм
скептик. Нека изчакаме. Британия в момента се тресе“, каза още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

4

senester

15.12 2017 в 12:56

ееех,не му давате да лапа на вицето си,лошо

23293

3

Стефан

14.12 2017 в 23:46

Знаеш ли, тая унила пропаганда беше модна преди година. Закъснял си с революционния си плам, горещ ленинецо!:)