Борисов отряза авиацията за нови самолети

Постът на военният министър е под въпрос заради недостига на пари в армията

OFFNews 21 април 2015 в 19:32 5930 11

Борисов отряза авиацията за нови самолети

Правителството категорично няма намерение да стартира замразения проект за купуването на нов тип многоцелеви изтребители за армията ни.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий

Борисов заяви, че има разбиране от страна на НАТО и за орязания бюджет на военното ведомство. Според него в момента има по-наложителни финансови проблеми, които трябва да се решат и затова бюджетът за отбрана няма как да бъде увеличен, така както държавата ни пое ангажимент на срещата на върха в Уелс. 

Модернизацията на Българската армия с покупката на нови военни самолети ще почака, тъй като в момента приоритет са пенсионните доходи и финансовата стабилност на държавата, стана ясно от изказването на премиера.

"Закупуването на военни самолети ще трябва да изчака. Първо трябва да си оправим финансовата дисциплина и едва тогава може да мислим за подобни харчове", обясни Борисов. Така той затвърди позицията на финансовия министър, който замрази големите държавни инвестиционни проекти.

Купуването на нови самолети е един от най-спешните модернизационни проекти. Преди няколко месеца командирът на Военновъздушните ни сили ген. Румен Радев предупреди, че има опасност през май армията да има само два изтребителя. Това на практика означава, че авиацията ни няма да е способна да охранява въздушното пространство и за това ще трябва да се грижи съседна държава - Гърция, Турция или Румъния. 

На 27 април президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради тежкото състояние на армията и нуждата от актуализация на бюджета за отбрана, така че той да достигне обещаните 1.5% от брутния вътрешен продукт. 

За актуализация на бюджета се обяви и военният министър Николай Ненчев. Ако искането му не срещне разбирането на правителството, това може да се приеме като мотив за подаване на оставката му. По информация на OFFNews за смяната на министъра се говори неофициално в средите на изпълнителната власт от близо месец. 

Преди две седмици от РЗС, чийто председател Яне Янев е съветник на премиера по въпросите с корупцията, обявиха че имат готовност да оповестят инфомация за корупция, свързана с министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!