Борисов: Няма да подкрепим правителство на ИТН, защото не сме поканени. Няма по-лошо от непоискано добро (видео)

OFFNews 03 август 2021 в 12:03 3863 1

„Няма да подкрепим правителство на ИТН, защото не сме получили нито покана, нито писмо. Няма нищо по-лошо от непоискано добро да направиш. Точка“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията. Той обясни, че не е бил разбран правилно в събота, когато каза, че може да изтегли депутатите си от зала и така да позволи избирането на правителство на ИТН. Тогава правил анализ на възможностите. 

Изпълнителната комисия реши, че партия ГЕРБ и СДС трябва да са максимално отдалечени от тези отровни партии на омразата, заяви Борисов.

„Които не зачитат волята на народа, не се отнасят уважително към избора на хората, защото не може да имаш преимущество с 0,5% и да не отчетеш другите, които имат пак толкова, и да се обръщаш към четвъртата, петата, шестата партия да те подкрепя и да им даваш възможността да се държат като победители", каза бившият премиер.

Ние самите искаме да сме опозиция, защото в една демокрация трябва да има здрава опозиция и здрави управляващи. Така че ние, като изпълнителна комисия, възлагаме на нашите депутати да влязат в залата и да гласуват против правителството, защото всяка друга наша формула на добронамереност или на отговорност дори би означавало да ни превързват с някои кукловоди, сценаристи или каквото и да било там друго. Ние това не го желаем, не го искаме, не сме от тях.

Борисов добави, че в парламента по никакъв начин неговите депутати не са потърсени за един отговорен разговор с останалите партии. "Да, изборът е между две лоши неща, но поне за едното са гласували хората. И ние се съобразяваме с избора на тези, които си харесват Слави, харесват си БСП, „Демократична България“, ДПС, другите вече им забравих как се казват, тъй като се прекръщават непрекъснато“, заяви той. Борисов каза още, че те трябва да си намерят формулата и да съставят правителство, но да не ги забъркват в техните каши, които са сътворявали една година. 

Борисов каза, че е по-добре е да има правителство. Но, от друга страна, "за да бъде разобличен докрай разединител на нацията, сеещият омраза и посял сред политическите партии и буквално разбил системните партии. Не забравяйте и това, което Радев прави в БСП и къде ли още не. Едно служебно правителство ще е много полезно да продължи да управлява още няколко месеца, но това ще е пагубно за държавата". Според него се върви към следващо служебно правителство и нови избори.

"Каквото си избере народът, това е. Аз искам едно малко кътче, където да са ГЕРБ и СДС, да има здрави и разумни сили, които като дойде катастрофата, да има знаещи и можещи грамотни хора, които могат да пишат грамотно и са чели буквара на български“, посочи Борисов. Според него "те ще отидат на вариант да оставят Румен Радев да безчинства до президентските избори" и ако няма кабинет с първия мандат няма да има такова и със следващите мандати.

„Актуалната ситуация може да се определи само с една дума – пълен хаос. Имаше една приказка за царството на лудите, където нормалният бива обявяван за луд. Слушах внимателно интервюта на Станислав Трифонов. Хубаво е, че най-сетне иска да поеме отговорност за това, което прави от една година. Въпросът е как ще го направят и дано да го направят. Отговорността е изцяло тяхна”, каза още той.

Борисов каза, че ще кандидатът за президент на ГЕРБ ще бъде обявен "когато се създаде правителство, това ще покаже как ще се разполагат партиите и тогава нашият кандидат за президент ще бъде излъчен".

Борисов беше в настроение и разказваше вицове и дори приказки. Ето един негов виц:

- Джеймс каква е тази опашка?

- За премиер.

- Тя е много голяма.

- Нищо, тя върви бързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови