Борисов не питал Караянчева иска ли да стане шеф на парламента, казал ѝ: 'Хайде'

Цветан Цветанов отрече, че рокадата не е обсъдена с Патриотите

OFFNews 22 ноември 2017 в 20:15 7957 8

Премиерът Бойко Борисов посочил Цвета Караянчева за председател на Народното събрание след оставката на Димитър Главчев, без да я пита дали е съгласна. 

За това как е била избрана разказа самата Караянчева пред bTV. 

По думите ѝ решението е взето миналия петък сутринта, след като Главчев решил да подаде оставка. Тогава Борисов ѝ казал: "Давай", като председател на ГЕРБ. 

"Като станеш заместник на някого, при определени обстоятелства трябва да си готов, че може да се наложи да го заместиш, така че нямах много време за размисъл и скочил в дълбокото", каза Караянчева. Запитана дали ѝ е бил зададен въпросът "Искаш ли", Караянчева отговори, че не е имало такъв въпрос, а е трябвало да се вземе решение на момента. 

"Той каза "Хайде", уточни председателят на парламента. 

Тя допълни, че пристигането на председателя на Европарламента Антонио Таяни в София е било част от причината да се бърза с назначаването на нов председател на Народното събрание. Друга причина било натрупаното напрежение. 

Беше се натрупало много напрежение, Димитър Главчев имаше възможност да избира, никой нищо не му е налагал. Той е човек с достойнство и взе своето решение, заяви тя. 

Караянчева подчерта, че не е имало сделка с БСП да са кротки по време на европредседателството срещу оставката на Главчев. 

Опозицията е за това – да поставя управляващите в трудни ситуации и управляващите да вземат мъдри решения, никой няма да запуши устата на опозицията. Ние също имаме 95 депутати, които имат достатъчно аргументи и няма да оставят опозицията сама да говори, коментира тя.

По повод критиките към нея, че няма подготовката да бъде председател на парламента Караянчева обяви, че никой не може да бъде компетентен за председател на Народното събрание и винаги има какво да се учи. 

"Верно, аз съм машинен инженер, но знаете, че има екип от юристи, които помагат на НС, имаме много добър правен отдел, имаме добри референти, имаме колеги юристи, които във всеки един момент са на разположение. В крайна сметка човек не може да знае всичко и човек се учи", категорична е Караянчева.

В същото време зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви пред БНТ, че рокадата на поста на председателя на НС е обсъдена с представители на "Обединени патриоти", като дори избори кои са присъствали на срещата. До обяснението се стигна след въпрос за недоволството на вицепремиера Валери Симеонов, че рокадата не е била обсъдена с тях и е останал изненадан от оставката на Главчев.

Според Цветанов на срещата са присъствали Явор Нотев, Валери Касабов, Искрен Веселинов и Волен Сидеров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

8

reKontra

23.11 2017 в 20:36

Той й казал "Хайде...на суджука" и тя не чакала да я подканят :)

21061

6

рамбо

23.11 2017 в 00:31

Всичките му назначения на Борисов са такива. Казва на някой "хайде" и готово. По същия начин беше спуснат Плевнелиев за президент в 12 без 5, ако си спомняте. И само абсолютно безгласна буква като тая може да се гордее от такъв факт, че даже и да го разказва по ТВ

7551

5

reKontra

22.11 2017 в 23:59

събила се и се навела :)

7551

4

reKontra

22.11 2017 в 23:58

Суджука й казал "Хайде" и на нея колко й е акъла... :)

23293

2

Стефан

22.11 2017 в 21:10

Да, стряскаща в наивността си глупост (((

20699

1

Новак

22.11 2017 в 20:38

Поне в глупостта си са откровени.
Типичен пример на правова, демократична държава - ръководителят на изпълнителната власт назначава ръководителя на законодателната власт. Но пък ще председателстване ЕС.
И няма и капка съмнение, че нещо не е наред.
Е, големи бунаци сме щом и тази можем да изтърпим да ни представлява пред света. Но иначе е права - човек се учи. Като походи сега по света може и да научи малко география - поне столицата на Китай ще запомни. А дано.