Борисов: Не можем да потвърдим договора с "Уестингхаус"

Нели Чолашка 01 април 2015 в 12:59 6359 19

Ние не можем да поемем този ангажимент да потвърдим договора с "Уестингхаус".

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрола в парламента в отговор на въпрос на социалиста Янаки Стоилов.

Депутатът попита какво ще предприеме държавата във връзка с изтичащия договор за сътрудничество между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, но Борисов реши да говори за договора с "Уестингхаус".

"Толкова много ядове ми създадохте тогава, когато абсолютно ненужно беше подписано да отговаря следващото правителство. Вече трети ден дори не можем да се разберем за прессъобщения”, обърна се премиерът към социалистите.

Той уточни, че правителството ще продължи да работи с компанията като партньор, но не може да изпълнява споразумението на Орешарски, за което ще са нужни 10-15 млрд. лв.

"Като инвеститори „Уестингхаус” са добре дошли. Ако е изгоден проектът, би трябвало да намерят работеща схема", уточни премиерът.

На 31 март изтече споразумението между американската "Уестингхаус" и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технология, която ще струва 7.7 млрд. долара. С мотива, че държавата ни не разполага с такъв ресурс, на "Уеснигхаус" бе поставено условието да стане инвеститор в проекта.

Миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че официално е поискано американската компания да поеме 49% от капитала на дружеството на VІІ блок.

От отговора на Борисов става ясно, че "Уестингхаус" по-скоро не са съгласни да станат инвеститор в проекта.

За договора със САЩ Бойко Борисов обеща да докладва пред парламента, след като разбере от министъра на отбраната как вървят преговорите. Правителството не може само да поеме такъв тежък ангажимент, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!