Борисов: Климатичните промени не са абстракция, а факт

OFFNews 17 юни 2019 в 21:54 1786 0

Снимка gov.bg

Климатичните промени не са абстракция, а факт. Това е най-голямото предизвикателство пред света сега и за в бъдеще, заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Борисов дава пълната си подкрепа за "амбицията на Гутериш Европейският съюз да стане лидер в постигането на климатично неутрални нива на вредните емисии до 2050 година", съобщава правителствената пресслужба.

Генералният секретар на ООН е благодарил на премиера "за личната му ангажираност с въпросите по опазването на околната среда и за отстояването на ангажиментите по Парижкото споразумение по климата от страна на българското правителство."

Гутериш е отправил покана към Борисов да вземе участие в Срещата на върха по климата, която ще се състои в рамките на министерската седмица в контекста на откриването на 74-та сесия на ОС на ООН.

Целта на форума е да се даде нов тласък и да се засили изпълнението на ангажиментите, поети по силата на Парижкото споразумение по климата с цел спиране на увеличаването на количеството вредни емисии в атмосферата и достигане на климатично неутрални нива на вредните емисии.

Генералният секретар на ООН е изразил надежда, че "в рамките на предстоящия форум в Ню Йорк премиерът Борисов ще сподели управленския си опит по отношение на приоритетите в областта на климата и опазването на околната среда."

Министър-председателят е обещал, че ще изрази подкрепа за инициативата на Антонио Гутериш по време на предстоящия през тази седмица Европейски съвет.

Като страна по Парижкото споразумение и държава членка на ЕС, България стои зад поетите ангажименти на национално и на европейско ниво, категоричен е Борисов.

Премиерът твърди, че "страната ни преизпълнява ангажимента си за повишаване на дела на използването на енергия от възобновяеми източници, като достигна дял от 18,8 %, с което заема водещо място в ЕС."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови