Борисов: Инвестираме нови 1,8 млн. лв. за развитието на археологията в България

OFFNews 20 януари 2021 в 13:05 1165 0

Правителството отпуска - 1,8 млн. лв. за шест значими археологически обекти в страната. 

"Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и правителството ще продължи да подпомага тяхното развитие", заяви на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. 

На Българската академия на науките се предоставят - 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата.

"Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света", заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Правителството отпусна 400 000 лв. на община Петрич за проучванията на Античния град "Хераклея Синтика". Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави, добавят от правителствената пресслужба. 

300 000 лв. се предоставят по бюджета на община Видин за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария.

"Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка", заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

Борисов отбеляза и добрата работа на археолозите, които работят усилено по трасето "Ботевград-Видин". Той добави, че "когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект", изтъкна премиерът.  

"Всички обекти са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката", заяви археологът проф. Николай Овчаров. 

Той добави, че има засилени интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната.

Средства са отпуснати и на община Кърджали за консервация на Скален античен и средновековен град Перперикон и на Средновековната крепост Вишеград - 450 000 лв., на община Търговище за античния и средновековен град Мисионис - 300 000 лв. 100 000 лв. бяха одобрени и за Българската православна църква за доизграждане на храм "Св. Цар Борис – Михаил Покръстител" в Разград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови