Борисов дава близо 19 млн. лв. и на производителите на плодове, зеленчуци, роза и лозя

OFFNews 04 август 2020 в 14:15 3275 4

Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“, в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“, в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Помощта от Министерския съвет се отпуска като de minimis за покриване на загуби заради сушата и на допълнителни разходи във връзка с пандемията от COVID-19, съобщиха от правителствената информационна служба. Потенциалните бенефициенти са близо 25 000.

„Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че ще се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията от COVID-19, при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие.

Министър Танева информира премиера Борисов и представителите на бранша, че в средата на месец август ще бъде отворен и приемът по извънредната мярка COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони. По нея ще могат да кандидатстват всички земеделски стопани. Стойността на подпомагането ще е в размер на 106 милиона лева.

В хода на срещата беше обсъдено прилагането на мярката 60 на 40, за да се подпомогне постоянната заетост на работниците в бранша. А от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните благодариха на министър-председателя Борисов за подсигуряването с вода за напояване от язовир Ястребино за нуждите на малинопроизводителите, засегнати от сушата.

Премиерът отбеляза, че правителството продължава да работи усилено за справянето с последиците от коронавируса в името на запазването на здравето, живота и поминъка на българите.

Вчера Борисов обеща 10 млн. лв за туристическия бранш. Това не омилостиви туроператори и турагенти, които излязоха на пореден протест пред Народното събрание. Те настояват за спешна помощ на сектор “Туризъм”, ясни и точни правила, по които ще бъдат подпомагани засегнатите от кризата, както и допълнителни средства, тъй като обещаните 10 милиона лева са крайно недостатъчни за оздравяването на сектора

Кабинетът ще поиска разрешение от ЕК за изплащане на 56.5 млн. лв. за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на COVID - 19, съобщи вчета правителствената пресслужба.

Помощите за бизнеса и браншове в периода на масови протести и пред предсрочни или редовни избори не се ограничават с това. Бяха обещани още 200 щатни бройки в затворите за да бъде спрян протеста на надзирателите.

Отделно в 28 държавни администрации ще бъдат повишени заплатите с до 30% от 31 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

4

Краси

04.08 2020 в 19:47

Стига си раздавал нашите пари, мутро! Ние искаме да се махнеш, а не да купуваш гласове с нашите пари!
Забелязвате ли на кого дава пари - на държавните чиновници, които имат сигурна заплата независимо от очакваната икономическа криза - ясно е защо, за да гласуват и те и семействата им за него на следващите избори. Ако прегледаме фирмите, които са се възползвали от "щедрите подаръци" на герберите, много лесно ще се установи, че това са преобладаващо техните присъдружни фирми, "усвояващи" еврофондове и държавни поръчки, които също не са пострадали кой знае колко от кризата. Но и те ще водят работниците си под строй да гласуват за хунтата на Тупанбаши.

12130

3

ds

04.08 2020 в 18:56

после ще стане "след мен и потоп".

20696

2

Новак

04.08 2020 в 16:39

Боко, че е идиот, идиот е. Но и тези журналя дразнят много - “Борисов дава близо 19 млн...” - да не ги вади от джоба си та той ги дава. Даваме ги всички ние, но тъпакът му с тъпак се бие в гърдите.

2910

1

П

04.08 2020 в 14:58

Ех много е "щедър" този премиер, милиони раздава, гъза си продава...Сега и оставката ако даде, предлагам да го превъзгласим за светец и закрилник на Простащината - Св. Бойко Просташки-Гъзолизеца