Борисов дал меморандума на Кунева, Ненчев и Исмаилов може да не подпишат

ОFFNews 26 февруари 2016 в 14:55 6892 5

Премиерът Бойко Борисов пръв е подписал меморандума към коалиционното споразумение и го е дал по време на парламентарния контрол на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Част от партиите в РБ обаче имат сериозни резерви и не искат да подпишат документа. 

Пред журналисти в парламента Кунева обясни, че ѝ предстои да се чуе с останалите лидери на партиите в РБ, за да разбере кой ще се подпише и какво е тяхното решение. Очаква се консултациите за подписването да започнат в понеделник.

Малко след това министърът на отбраната Николай Ненчев, който е лидер на една от партиите в Блока- БЗНС, заяви, че има резерви към меморандума и утре ще има заседание на политическото ръководство на партията му, на което ще се реши дали да подпише документа.

На въпрос дали ще си подаде оставката, ако от БЗНС решат да не подпише меморандума, той отговори: "Съобразно решенията на политическата организация, която представлявам, ще преценя какво да бъде моето решение. Още веднъж обръщам внимание върху думата морал".

"От първия ден, в който съм в политиката, се видя само и единствено от морални съображения, а не от интереси", каза още Ненчев.

От ДСБ пък още в началото на консултациите за меморандума заявиха, че остават в опозиция и няма да подпишат документа. На същата позиция са и представителите на Гражданския съвет към РБ. Ненчев каза още, че друга партия от блока, която остана в управление - НПСД, категорично е отказала да подпише документа. 

Така се оказва, че за момента само СДС и ДБГ са готови да подпишат меморандума

"Според мен това би довело до много тежко разцепление, затова решихме да проведем допълнителни консултации и да вземем нашето решение", каза Ненчев.

Министърът на отбраната каза, че има известни резерви към написаното в документа. От БЗНС са искали да се запишат по-точно определи срокове и ясни ангажименти.

По рано днес Кунева не пожела да коментира дали Ненчев ще подпише или не приложението. Тя обаче подчерта, че се надява всички партии, останали в управлението, да подпишат. "Министър Ненчев е способен да вземе решение", каза вицепремиерът.

Меморандумът ще стане приложение към коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ. "В някои актове приложение се превежда като анекс, като министър на образованието и науката, приемете го като шега, предпочитам българската дума", обясни Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови