Борисов: Благодарение на дипломацията, която водя, българите забравиха какво е мигрантска вълна

OFFNews 14 декември 2018 в 22:35 6583 2

Истинският ми страх е от мигрантската вълна, че другите няма да могат да се справят. A българите забравиха какво беше! Защото това е на базата на дипломацията, която водя. На личните контакти, които имаме, заяви тази вечер премиерът Бойко Борисов в интервю за "Панорама" на БНТ.

В политически смисъл нямам страх. Падал съм, нападали са ни. Правили са ни Костинбродски афери, преследвали са ни. Стояли са ми пред къщата, през какво ли не сме минали. Страхът ми е от война. Тази конфронтация и вътрешнополитическа необходимост от враг в много от държавите да не избие в тази територия: Черно море и нагоре към Украйна, защото просто ще бъдем така засегнати, че няма да имаме шанс. Много, много, много вероятно. И за това искам тези геостратегически проекти да могат да минат през България, защото там където има газопроводи, там където има ядрени реактори война няма, каза Борисов.

"България е единствената, която се дава за пример"

Темата „миграция“ е действително тежката разделителна линия, която върви в двете посоки, и то именно преразпределението на мигранти, релокацията, вторичното движение и съответно пък държавите, които сме на първа линия и настояваме стриктно да се спазват правилата. И неслучайно пък България е единствената, която се дава за пример. Защото България, освен съоръженията, които направи, си инвестира и в кораби, инвестира си в техника. Разбира се, благодарих и днес на Европейския съвет за парите, които ни отпуснаха за нова техника. В това отношение мисля, че сме пример. Помолих Жан-Клод Юнкер на следващия съвет да направи една справка всяка една държава от първите линии, пък и не само от европейските държави, да ни дадат една справка колко трафиканти всяка една от държавите е задържала, има съдебни производства и осъдила вече. И ги запознах с проблема, който имаме в момента ние, с това, че деца се явяват водачи на трафиканти, деца трафиканти в момента, но и този проблем го отрегулирахме. Така че ние сме водеща страна в доказването на възможността, че можем да се справяме с миграционния поток и че споразумението с Турция работи, твърди премиерът.

"На 100% владея положението в ГЕРБ"

Попитан ще има ли предсрочни парламентарни избори у нас през 2019 г., Борисов отговори:

"50 милиона струват едни избори. По-добре да ги похарчим за нещо друго. Виждате, че досега около половин милиард сме дали за коледни и великденски бонуси, включително и за тази Коледа. След няколко месеца ще дойде Великден".

През май ще има европейски избори и ще видим кой колко струва и колко е силен. Не виждам алтернатива. БСП много говори за алтернатива, но ако им се постави въпросът: А с кой ще управлявате, след като Обединените патриоти са толкова лоши, каква ще е формата на управление, покажете си едно правителство в сянка да видим кои ще са министрите? Ще ни улеснят много във взимането на решение, а и избирателите, твърди министър-председателят.

Нито имаме желание да владеем улицата, там е демокрацията. И има други процеси, всеки може да ги изрази, нито партньорите ни, които са три партии и нямам никакви претенции, върху която и да е, не само да имам власт, а и да им се меся в тяхното вътрешно самоуправление. Демокрацията е една форма, в която разумният компромис след избори дава коалиционно управление. А що се касае за ГЕРБ като партия, мога да кажа, че там вече на 100 % владея положението, каза премиерът.

"Молбата ми да е ни освободят от отговорността за болница Лозенец"

По казуса с Университетска болница "Лозенец" Борисов коментира:

"Аз помолих за срядата, която идва, да променим нашето решение. Да я прехвърлим единствено и само, и затова моля и парламента да промени член 5-и, тя да отиде в Министерството на здравеопазването, да си остане университетска многопрофилна болница. Щом не искат детска, да си остане такава. Но не желая Министерският съвет, защото ние не разбираме да ръководим болници. Има си министерство, има си медицински одити, има си структури, които контролират харчовете. Така че молбата ми е да се съгласи парламентът да отиде в системата на здравеопазването, пък каквото искат да правят. Да си остане такава – университетска, да си отиде към университета. Но Министерството на здравеопазването, там, където са специалистите и разбират, съответно да я контролират и да изпълнява своите функции. Така че към студентите и преподавателите в медицинския факултет – това мога да има кажа. Идеята ни беше да бъде детска болница.

Никой не е искал нито да ги закрива, нито да ги лишава от висшето образование. Точно обратното. Но партньорите, тук говорих сутринта от Брюксел с Валери Симеонов, не сме го били обсъдили с тях. И щом не сме го обсъдили, това е решението ми и молбата ми да ни освободят от отговорността за тази болница. Нека си се казва Болница „Лозенец“, многопрофилна, с всичките права и задължения, които има. Не виждам как ние от Министерски съвет можем да контролираме и да носим отговорност за тази болница."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

15.12 2018 в 09:19

Това е Най-големия патологичен лъжец и манипулатор в историята на България.

11769

1

Dafack

14.12 2018 в 23:37

За това да те е страх да излезнеш на центъра вече...