Борисов: Ако сега не се помогне на Западните Балкани, след това ще е късно

Оттам е най-лесният начин да се влезе в Европа чрез влияние, а интеграцията не струва нищо - 32 млрд. за 10-15 г., заяви премиерът

OFFNews 18 юни 2018 в 12:38 2899 0

На ключовите теми за Западните Балкани и миграцията акцентира премиерът Борисов в изказването си по врме на едно от финалните събития от Българското председателство - конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на страните членки.

"Моля ви да имате предвид, че ако сега не се помогне на Западните Балкани, след това ще е много късно, много късно и големите геостратегически играчи само това чакат. И Русия, и Турция, и Щатите, и Китай. Така че, ако не сме ние - Европейският съюз, най-лесният начин да се влезе в Европа е през Западните Балкани като сфера на влияние. Нищо не струва, смятали сме го - с магистрали, с жп линии, с пристанища, с дигитална инфраструктура, ще отиде за следващите 10-15 години не повече от 32-33 милиарда евро, а казват, че войната в Косово, в Сараево, в Мостар ни е струвала над 50 милиарда", обърна се Борисов към делегатите на конференцията.

Той приветства подписването на договора между Скопие и Атина за името на Македония.

За пореден път българският премиер призова за общ европейски отговор по темата с мигрантите - чрез затваряне на всички външни граници с КПП-та, пред които да се пропускат бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови