Блокада в Несебър, обиски в партийни офиси и домове на кандидати

Причина за операцията е търговията с гласове, цената е достигнала 300 лева

OFFNews 19 октомври 2019 в 15:45 11635 0

Несебър, акция ГДБОП

Снимка flagman.bg

Спецоперация на ГДБОП и специализираната прокуратура буквално блокира територията на община Несебър още в 7, 30 ч. Масовите претърсвания, обиски и започнали арести са с цел респект на търговците на гласове, съобщава „Флагман“.

Според информация на изданието, през изтеклата седмица цената на един цигански глас е стигнала 300 лева и дори се е наложило тартори в селата Оризаре, Тънково, Кошарица и Гюльовца да връщат обратно взети вече накуп пари за по 150 лева на глас.

Рекордната цена от 300 лева се достига за първи път. До този момент най-скъпо продаваните гласове са били отчетени през 2011 г. – до 200 лв.

Прокурор е влязъл в къщата на досегашния кмет и отново кандидат Николай Димитров в новия квартал „Черно море“ в 7,30 ч. тази сутрин. Там претърсването продължи до 13,10 ч. Нищо обезпокоително не е намерено в семейното жилище на дългогодишния градоначалник. В момента той е спокоен, но уплашени са били съпругата му и децата.

Домът на кандидата за кмет от „Движение 21” в Свети Влас Атанас Япаджиев обаче буквално е бил обърнат с краката нагоре, но без особени находки. Япаджиев е отказал всякакъв коментар и потеглил за Истанбул на планирано посещение по бизнес-дела, но тръгнал със закъснение заради акцията.

Претърсен е домът и на Петър Хрусафов – кандидат за общински съветник от коалиция „БСП и ПК Тракия”. Търсят се списъци с избиратели и пари.

Според свидетели, в село Оризаре от дома му тази сутрин е бил изведен досегашният кмет от ПП „МОРЕ” Неделчо Неделчев, който обаче не участва в изборите.

„Това беше учудващо за всички ни, но току-що разбираме, че е бил изведен по бели гащи не за да го арестуват, а за да посочва къщи на заподозрени в изборна търговия”, е посочил свидетел пред „Флагман“.

Двама души от ромски произход са арестувани в село Оризаре, но те били от тарторите в ниското стъпало, наричани Гунди и Наско.

Дългогодишният кмет на община Несебър Николай Димитров, който управлява от 2007 г. и се явява на избори за 4-и мандат, е отказал да коментира картината в останалата част от общината – по домове, офиси и предизборни щабове на други кандидати за новата местна власт.

„Спокоен съм, в дома ми не бяха намерени доказателства за извършено престъпление. Убеден съм, че някой опитва да ме злепостави със сигнали до МВР, които са безпочвени”, казва Николай Димитров пред изданието.
Имотът му е бил претърсван от униформени часове наред, проверени са и най-малките кътчета от вътрешността и двора на къщата.

Под обсада и в обиски са били и домовете на двама кандидати за общински съветници с дългогодишен стаж в местния парламент. Единият е Георги Георгиев, който е водач на листата на Коалиция „БСП и ПК Тракия“, другият е Константин Лефтеров, водач на листата на "Движение 21", което има и кандидат за кмет в Свети Влас – Атанас Япаджиев.

КПП в посока Несебър е поставено още при кръговото движение на главния път при изхода на Поморие в посока Слънчев бряг, спират се луксозни автомобили и тече щателното им претърсване.
Към момента РУ Несебър няма началник. Живко Даскалов, по информация на Флагман, очаква заповед за преназначаване в РУ Созопол, а приемникът му Коста Кирязов все още няма заповед за назначение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови