Беше ли Борисов наясно, че ще предизвика протест в МВР (стенограма)

Юлиан Христов Последна промяна на 04 ноември 2015 в 18:50 11680 7

Беше ли Борисов наясно, че ще предизвика протест в МВР (стенограма)

Орязването на социалния пакет при полицаите и военните е било предотвратено вече веднъж от правителството на Бойко Борисов, но... през 2011 г. Точно преди 4 години - на 31 октомври 2011 година, се провежда заседание на Министерския съвет, на което силовите министри тогава - министърът на отбраната Аню Ангелов (понастоящем съветник на Борисов по въпросите на сигурността), зам. вътрешният министър Веселин Вучков (за кратко вътрешен министър в това правителство, напуснал заради несъгласие с намерението на кабинета да запази на постовете им шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров) и министърът на правосъдието Маргарита Попова (сега вицепрезидент), се противопоставят на прокарано от колегата им Симеон Дянков на тъмно решение за орязване на заплатите на военните, полицаите и служителите в затворите.  

По същия начин тогава както и сега, в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2012 година е прокаран текст, който орязва заплатите на полицаите и военните, като предложението е вместо 20 заплати при пенсиониране да се дават 15. 

Тримата министри са категорични, че промяната не е съгласувана с тях. От поясненията им става ясно, че дори и да е съгласувано, предложението няма как да мине, защото ще доведе до сериозно сътресение в системата

Още тогава премиерът Бойко Борисов заявява, че е необходима реформа в МВР - нещо, което каза и на днешното заседание. Днес, за разлика от 2011 година обаче, той пропусна да направи разлика при служителите на МВР в администрацията и тези, които са на терен. На заседанието в сряда той вече е на мнение, че няма разлика между държавния служител в Министерски съвет и този в МВР. През 2011 година обаче Борисов прави уточнението, че реформата трябва да е насочена към, по думите му, "чантаджиите", а оперативният състав (който в момента протестира, бел. ред.), трябва да запази придобивките си.

"Аз искам малко да ви помогна в реформата, бидейки горе долу доста време в МВР. Това, което и самите редови полицаи и редови военни ги дразни, са т.нар. шапкари, чантаджии. Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци, където викаше един – много вождове – малко индианци", заявява Борисов преди 4 години. Днес обаче премълчава, че реформата на МВР минава през оптимизиране на администрацията, а не чрез орязване на привилегиите на полицаите на улицата. 

От изказването на премиера става ясно, че той се е ползвал от същите придобивки, които днес иска да ореже: 

Тези, които са с чантите, се водеха втора категория труд, където обикалят, па може да седне на бира скара да си обядва спокойно и т.н. и тези, които бяхме в бойното поделение, се водехме първа категория труд и се оценяваше рискът, който го имаме.

Докато днес Борисов сравнява администрацията на правителството с тази на МВР, преди 4 години казва:

Грешно, ама много грешно е да се противопоставя и да се говори кое за сметка на кое трябва да бъде дадено. Това е като човешкия организъм – една държава. Дали те боли малкият пръст на крака и може да се инфектира - може да си умреш, и от ухо може да умреш. Всеки орган за себе си е най-важният.

Нещо повече. Тогавашният министър на външните работи Николай Младенов, който преди това за малко е военен министър, се обявява за "по-добре компенсирани" служители, особено в сектора за сигурност. Той припомня, че само при обявяването на намеренията на Министерството на отбраната да промени възрастта за пенсиониране "започнаха да летят молби".  

Веселин Вучков предупреждава, че ако предложението на Симеон Дянков бъде прието, очаква масови рапорти за напускане, като само обезщетенията за това ще струват на МВР 300 млн. лв. 

Пълния текст на стенограмата можете да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2015 в 19:10

Повече от ясно е, чрез ДПС Задкулисието се стреми да вбие клин между ГЕРБ и РБ, измисляйки поводи за скандал и вклинявайки недоверие между тях. Защо ? За да не се реформира мафиотското статукво !!! По-интересното е, че има емблематични фигури от ГЕРБ, които отвътре фактически работят най-активно за целите на ДПС. Не е ли странно например, защо Цветан Цветанов показва антикоалиционно, да не кажем направо агресивно поведение към РБ и защо министър Горанов отново с несъгласуван и вероломен ход успя да раздразни този път полицаите, давайки повод на Задкулисето да яхне техния гняв ? Дали това е случайно ?

05.11 2015 в 13:32

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛНО СА ЗАПЛАТИТЕ В МФ, КОЛКО ПРЕМИИ ВЗИМАТ В Мин. на земеделието на всеки 3 месеца и то над 1000 лв. Това в годините прави поне над 30 заплати и при това докато си млад! Защо не си орежат ДЕПУТАтските ЗАПЛАТИ И ТЕЗИ НА ГОРАНОВИТЕ ПОДАНИЦИ??? Защо Цветанов и другите (един, за които го съдиха,че получил 50000лв.) не върнат получените обезщетения при напускане???
Само МВР ви е трън в очите, защото искате слаба държава, със слабо МВР, за да няма кой да разследва и разнищва ДАЛАВЕРИТЕ ви!!!

05.11 2015 в 00:03

Въпроси за референдум:
1.) Да се изравнят ли на 3 месечни заплати обезщетенията от работодателя на ВСИЧКИ пенсиониращи се в България?
2.) Да се премахне ли уеднаквяването на категорията труд на ПОЛЕВИТЕ полицаи, пожарникари, военни и служители с тези на началниците и чиновниците в сужбите за МВР, МО, специалните служби, съдебните и общинските служби?!
3.) Да се приспадат ли ВСИЧКИ разходи за обществените служенбни автомобили за лично ползване от заплатите на лично ползващите ги, с изключение на Президент, Премиер и един Председател на Парламента, като за разходи за транспорт при командироване и посещения в България и до 1000км от служебното местоположение се заплащат САМО за билети от БДЖ и от обществения селищен и междуселищен транспорт и ГРУПОВО служено пътуване по договор с транспортни фирми по цени с максимум до тези в обществения транспорт?!
4.) Да се закрие и ликвидира ли Националната Служба за Охрана и активите й да се предадат на Общините по местоположение, МВР, МО и Социалното, Здравното министерства?

04.11 2015 в 20:17

Работя такава работа, че всеки предаден от мен проект преминава двойна проверка след това. И за всеки проект получавам оценъчен лист, в който пише процент "успех" (всяка грешка го намалява). Когато "успехът" падне под 87% (някой се е напъвал, за да стигне до точно тази стойност), проектът се преработва за моя сметка и получавам голяма черна точка. Не ми се е случвало, но предполагам след два или три такива случая, ще спра да получавам работа. Бих искала някой да ми опише сходна система в МВР. Наясно съм, че работата е различна и т.н., не може да се разкрие всяко престъпление. Въпреки това критерии трябва да има. Не може парите да се раздават "на шапка". Очаквам линк към документ, който описва тази система. Иначе нямам против полицаите, отговарящи на всички критерии, да получават по 3000 лева на месец. Минимум.

04.11 2015 в 19:54

не става въпрос САМО за пари
ПРОБЛЕМЪТ Е ЧЕ НИКАКВА РАБОТА НЕ ВЪРШАТ.
ОБРАХА НИ КЪЩАТА. САМО ДОЙДОХА НАМАЦАХА ПРОЗОРЕЦА И ВРАТИТЕ С ЧЕРЕН ПРАХ - УЖ ЗА ОТПЕЧАТЪЦИ .
И КО - НИЩО. НИ ВЕСТ НИ КОСТ!
ПОЛИЦАИТЕ СЕ ЗАНИМАВАТ ОСНОВНО С ТОВА ДА ПРИКРИВАТ РАЗРАБОТКИ НА БАНДИТИ, КОИТО СА ИМ "ПРИЯТЕЛИ" - РАЗБИРАЙ ДАЛИ СА ИМ НЯКОЙ ЛЕВ ЗА ДА ПОКРИЯТ ДОЗНАНИЕТО.
ДРУГОТО ИМ ОСНОВНО ЗАНИМАНИЕ Е ДА БИЯТ НАС ГРАЖДАНИТЕ ПО ПРОТЕСТИТЕ. А ИМЕННО НИЕ ИМ ДАВАМЕ ОНЕЗИ 25 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА "СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ"

04.11 2015 в 19:49

*хаос

04.11 2015 в 19:48

Въпросът е друг:
- защо от герб бързаха да създадат хаус веднага след най-видно подменените избори?