България ще попречи на целия ЕС да прилага Истанбулската конвенция, обяви Захариева

OFFNews 09 ноември 2018 в 10:54 5029 6

България ще бъде причина целият Европейски съюз (ЕС) да не може да прилага Истанбулската конвенция. Това обаче няма да пречи на отделните държави в съюза да я прилагат.

Това се разбра от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. По време на днешния парламентарен контрол тя отговори на въпрос за конвенцията, зададен от депутата от БСП Иво Христов, който стана известен с изказването си, че 80% от българите са дебили.

Социалистът припомни, че през 2016 година България е подписала конвенцията, а след това Конституционният съд я определи като противоречаща на основния закон и тя не беше приета от Народното събрание.

"Има ли предприети действия за оттегляне на подписа под документа и каква позиция ще изрази българската държава при обсъждането на предложението за ратификация на конвенцията от Европейския съюз", попита Христов, който изрази притеснението си, че ако ЕС ратифицира конвенцията, България ще бъде принудена да я спазва.

От отговора на Захариева обаче се разбра, че България всъщност ще попречи на всички останали членки на ЕС, които са подписали документа, да го приложат.

Българският съвет, който изготвя националните становища по европейските въпроси, е изразил позиция, че няма как страната ни да подкрепи искането на Европейския съюз да влезе в конвенцията от името на целия алианс. Причината е именно решението на Конституционния съд.

"След като една от държавите изрази такова несъгласие и няма единодушие, няма как ЕС да я прилага", каза тя.

Въпреки това останалите страни ще имат как да прилагат Истанбулската конвенция, защото те са подкрепили документа като отделни държави. Те ще я прилагат на собствената си територия. Тя обаче няма да важи за целия ЕС. Тъй като само България не я е подписала, на практика това значи, че няма да важи само у нас.

"Това ще бъде позицията, която България ще изрази на Съвета и което по процедура означава, че ще се спре присъединяването на целия ЕС към конвенцията", обясни Захариева.

През март премиерът Бойко Борисов реши Министерския съвет да изтегли Истанбулската конвенция от Народното събрание. Причината бяха настроенията срещу нея заради понятието "социален пол", което много хора разчетоха като признаване на трети пол и легализация на гей браковете. След това ГЕРБ сезира Конституционния съд, който определи конвенцията като противоречаща на основния закон на България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

09.11 2018 в 12:40

Браво! Булгар ашколсун! Долу Сорус, долу хензинския комитет!

77927

3

El Commandante

09.11 2018 в 11:49

“Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Greece, Hungary, Ireland, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Slovakia and the United Kingdom.”

Това е списъка от страни, които не бяха ратифицирали конвенцията към март тази година.
Ако някой има инфо дали сме останали единствени, моля да потвърди.

7568

1

Tabadatko

09.11 2018 в 11:18

:) Супер за 80% процента