България осъдена в Страсбург за пореден път заради Цветан Цветанов

Съдиите шокирани от полицаите, които са "арестували" повторно бизнесмен, за да го заснемат с камера

OFFNews 10 ноември 2015 в 15:32 27098 13

България отново е осъдена в Страсбург заради Цветан Цветанов

България ще трябва да плати 40 хил. евро, след като беше осъдена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради акция на МВР. Обезщетението трябва да бъде изплатено на варненския бизнесмен Даниел Славов - Дидо Дънката, който беше задържан при акция "Медузите" във Варна преди пет години, съобщава „Капитал“.

Това не е първата осъдителна присъда срещу България по тази операция. През 2013 година бившият председател на Общинския съвет във Варна и депутат Борислав Гуцанов осъди държавата за сумата от 40 000 евро заради незаконно задържане и изявления на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

В поредното си решение съдът в Страсбург посочва персонално Цветан Цветанов като отговорен заради медийните му изказвания за това, че е нарушил презумпцията за невиновност.

Съдът определя и като "фрапиращо" това, че полицаите провели ареста на Дънката два пъти, за да може акцията да бъде заснета от камера.

През февруари България беше осъдена да плати 3600 евро обезщетение, както и да поеме разноските от 1500 евро по друго дело отново заради изявление на Цветанов. На 20 декември 2009 г. по време на пресконференция в Пловдив Цветанов съобщава, че бившият шеф на РПУ в Бяла Слатина Тони Костадинов е задържан за участие в банда за разбиване на сейфове в банки и фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!