Българи от чужбина към Близнашки: Назначихте Ива Йорданова непрозрачно, като й приписахте чужди заслуги

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2014 в 12:03 14713 20

Българи, живеещи в чужбина изразиха възмущението си от непрозрачното назначение на приятелката на Божидар Лукарски Ива Йорданова за зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина чрез писмо, изпратено до служебния министър-председател проф. Георги Близнашки, вицепремиерът Илияна Цанова, ДАБГ и до самата Йорданова.

Копие на писмото е изпратено до президента Росен Плевнелиев, омбудсмана Константин Пенчев и медии, включително OFFNews.

"Пребивавайки в чужбина, неминуемо правим паралел между начина, по който се извършват назначенията в държавната администрация в много напреднали страни. Публичните институции в успелите държави имат строго регламентирани процеси на подбор и прозрачност. Тези процедури гарантират, че избраният кандидат притежава нужните качества и умения за заемането на обществена позиция.

В тази връзка ни направи впечатление непрозрачният начин, по който беше лансирана кандидатурата на Ива Йорданова. Това подкопава доверието в институцията и поставя въпроси относно процедурата за назначения в администрацията като цяло", пишат подписалите писмото 46 българи, живеещи в САЩ, Германия, Италия, Великобритания, Нидерландия, Гърция, Испания, Швейцария, Канада, Дания, Австралия, Австрия.

Българите изразяват възмущението си от факта, че при назначаването на Йорданова от Министерския съвет изтъкнаха, че тя има заслуги за организацията на предсрочните парламентарни избори, каквито всъщност не е имала.

"Организирани доброволно и безвъзмездно, в последните години няколкостотин българи в чужбина водим усилена кампания за улесняване гласуването на българските граждани в чужбина и за още по-активно участие в изборите. Много от нас и организациите, в които участваме, се включват години наред с предложения за промени в Изборния кодекс.

Непосредствено след обявяването на дата за предсрочните парламентарни избори стартирахме доброволен проект „Парламентарни избори в чужбина 2014“ (http://news-bg-abroad.com/parliamentelections2014Main/) съвместно с различни организации на българите извън страната (АБГ-Асоциация на българските групи (ABG e.V.), Дюселдорф; Сдружение „Бай Ганьо“, Манхайм („Bai Ganyo“ e.V.), Сдружение „Българско общество“, Фрайбург (Verein Bulgarische Gesellschaft 681 e.V.); Българска асоциация в Северна Ирландия; активисти на групата ДАНСwithmeGlobal; „Гласуване без граници“, „Искаме да гласуваме“, AVKM - akadmischer Verein Кирил и Методий) както и многобройни сънародници от цял свят.

Проектът ни следва целта да мобилизира колкото може повече българи по места за подготовка и участие в изборите за Народно събрание извън страната. Чрез интернет-сайтове и няколко групи във Фейсбук в продължение на два месеца над 150 местни координатори от различни държави работихме за разкриването на секции в интензивно сътрудничество с посолствата и консулствата по места и с тяхната активна подкрепа.

Инициативата включваше не просто само подаването на заявленията, а и конкретно осигуряване откриването на секциите - търсене на помещение, намиране на хора за членове на секционните избирателни комисии, пълно осигуряване на цялото нужно техническо оборудване за секциите. Предоставихме и експертна помощ на местните координатори чрез съвети и консултации и обучение на местните координатори и участниците в секционните избирателни комисии. Създадената мрежа продължава да работи по различни инициативи на българите в чужбина.

Положителните изборни резултати извън страната са резултат от промененото законодателство и различни инициативи и кампании. Несъмнено в основата лежат доброволните и безвъзмездни услилия на широк кръг български граждани в чужбина.

Затова намираме за едностранна и некоректна представената информация в съобщението на Министерски съвет по повод назначението: „Ива Йорданова беше ръководител на екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2 500 Фейсбук групи на българи в чужбина.“ Тази кампания започна само 10-на дни преди изборния ден, когато приготовленията на секциите в чужбина бяха почти приключили. Контактите с представители на групата бяха силно закъснели, спорадични и непродуктивни", пишат българите.

Те настояват за конкретни критерии, прозрачност и сериозна квалификация при назначаване на отговорни позиции в ДАБЧ, за разработване и прилагане на ефективни политики за достигане на максимален брой българи в чужбина "не само по време на избори", за анализ на работата на Агенцията. Подписалите писмото настояват и за конкретна програма за действие въз основа на анализите за подкрепа на интересите на българските граждани извън страната.

В 19:00 часа на 21 октомври Ива Йорданова изпрати писмо до медиите, в което заявява, че подава оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2014 в 02:00

За съжаление 007 изобщо не е запознат с образованието в чужбина, и многото лайкове само показват колко валидно е това за масата българи. Поствам обобщен коментар от друга статия по темата от някой Григор Лилов, който обяснява нагледно ситуацията със спекулацията с името на големия университет 'Бъркли' в Калифорния и колежа, който всъщност е завършила.

Официалната й напомпана биография:
--------------------------------------------------------------------------
Ива Йорданова е бакалавър по бизнес администрация, специалност международен бизнес, от колежа "Бъркли" в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по национална сигурност от Военна академия "Г. С. Раковски". Работила е в Hewlett-Packard и Pfizer като специалист по управление на бизнес процеси. Стажувала е в отдел "Публична информация" на ООН в Ню Йорк, както и в Световната бизнес коалиция за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Създател е на Клуба на ООН в Бъркли, член е на Младежкия борд на Millennium Promise – организацията на Джефри Сакс за борба с бедността. Печели програмата на Европейската комисия "За повече жени в европейската политика" – 2014 г. До август 2013 г. е била председател на Контролния съвет на ПП "Движение България на гражданите", по-късно...

Реалното състояние:
--------------------------------------------------------------------------
Никакъв авторитетен "Бъркли" няма в образованието й, както я представя правителствената информационна служба и медиите.
Не става дума за много престижния University of California, Berkeley.
Образованието е в някакъв си Berkeley College в Ню-Йорк, базиран в кварталите Бруклин и Ню Джърси.
В този ВУЗ въобще няма магистърски програми, а само бакалавърски и associate степени.
Wikipedia е лаконична - над 60% от студентите са афро-американци и испано-говорящи, 8% са бели, а 11% са чужденци и повече данни няма.
На сайта на учебното заведение могат да се открият доста повече факти, които лично мен ме хвърлиха в потрес не за заведението, които си е полезно за САЩ, а за критериите у нас за висши административни длъжности.
http://berkeleycollege.edu/home.htm
"Предимствата" на този "Бъркли" включват гъвкаво обучение, вечерни и неделни курсове, обучение онлайн. Всъщност този ВУЗ не е истински пълноценен ВУЗ, а е нещо като съществуващите навремето в в първите години на социалистическа България "университетски" курсове за представители на класата-хегемон - работническата.
Не смятам да се разпростирам за образователен ценз и управленчески качества на дамата, както и за др. детайли от пребиването й в САЩ, понеже и само тази злоупотреба с името на Бъркли от правителството и медиите у нас е показателна за манталитета на поредната Калинка във властта и покровителите й във властта.

21.10 2014 в 20:25

До многознайкото - ТРОЛ
НИЩО НЕ ЗНАЕШ, само тролване и простащина!
Няма в света 2-годишно блакалаварско обучение!
Няма в света магистерска степен, с по-малко от 10 семестъра.
ТРОЛ НЕОБРАЗОВАН,злобен и много, много прост!

21.10 2014 в 19:36

Критикувам я, защото знам какво е завършила!!! дори УНИБИТ е по-сериозен университет от дву годишния колеж в САЩ. А в ВА да учиш гражданска специалност си е губене на време, все едно дА завършиш МИО в ТУ София!

21.10 2014 в 19:23

Еми ако бяха назначили някоя СТАРА и ГРОЗНА ЛЕЛКА щяхте да сте доволни, обаче сега надигате, че били назначили МЛАДА и КРАСИВА ЖЕНА?

Верно тая АЛТЕРНАТИВНА СЕКСУАЛНОСТ ви е объркала тотално тиквите. Вече не само не знаете какво искате, но и какъв пол сте.

Забавно ми е. УСПЕХ НА МОМИЧЕТО!

21.10 2014 в 18:16

Да бяхте прочели, какво и къде е завършило момичето, колко езици знае, какво е направила до сега, ПРЕДИ.

Ама това за простаците не се коментира, няма никакво значение, защото явно не го разбират и не знаят какво е. Затова се отива на ниво ПРИМИТИВИ необразовани и прости.

21.10 2014 в 15:55

Ами така си е. Девойката става за стажантка, но не и за директор. Опитът й е много ограничен, инфантилността й е смразяваща. На запад за такива позиции се обявява конкурс и се препитват голям брой кандидати, повечето, от които със сигурност ще са на по-високо ниво. Едно е да кършиш дупе в шоуто на Слави друго е да имаш нужният професионализъм в по-сериозни сфери. Като цяло тази кифла е на ниво абитуриентка от провинциално училище.

21.10 2014 в 15:10

Обикновенно в България красивите момичета се лепят за някой чичко паричко докато му отмъкнат всичко , но това момиче играе на твърдо , най -добре е да се закачиш на държавна кука щото така си осигуряваш живота без особен напън , а на нас българите от чужбина да ни е яка гърбина .KAE

21.10 2014 в 15:03

Най-слабия мин.-председател, управлявал някога България! Ще се запомни с неадекватната си цялостна политика, неприсъща на служебно назначено правителство, имащо за цел продължаване политиката на предишното такова и организиране на изборите за следващото. Подобни назначения и тяхната защита само доказват пълната некомпетентност. Срамота г-н Близнашки, професоре!

21.10 2014 в 14:39

Всичко е организация на 2 групи.
Едната са всички КОРУМПИРАНИ служители на Агенцията,които няма да получават повече пари в плик срещу документ за бълг.произход т.е.-бълг.гражданство.Подкрепят ги децата и семействата на комунистите, живеещи на Запад(не в Москва).
Другата са "приятелчетата",борещи се за лидерското място на ДСБ в РБ и отстраняването,УНИЩОЖАВАНЕТО на конкурента-Лукарски.
ЗАТОВА компроматната пропаганда не спира.
Не че това е най-важното в момента за държавата.

21.10 2014 в 14:18

-----КОЙЧОВЦИТЕ------

----действие ПЪРВО-------

Свеща догаряше бързо.
Отблясъците отскачаха от сините бърни на стария ром.
Караиван броеше с треперещи ръце ежемесечната КТБ-вноска от 60 000 лв.
Знаеше, че парите са точно, но наследственото му недоверие към ромския етнос, не му даваше покой.
"Браво! Борат си държи на думата. Що сичкото сигани не са кат него?!!" - мислеше си синьоджукия потомък на Индийските ибрикчии.
В къщата се чу шум. Показа се Рамаданчо.
-Чичо, днес ще храним ли Костоваците ?.
Стария циганин се замисли.
От време на време, той подхвърляше на КОЙчовците по парче опашата лъжа, наквасе'на в прочутата драгалевска студена во'да.
За миг го обзе желание да е щедър, но кака Ленче го поледна през теменужките и добрите му намерения, изчезнаха по-бързо от приватизиран аероплан.
-Да карат на во'да - по-здравословно е.
Троснато отвърна той и започна отново да брои парите.
Нищо че са точно...

----действие ВТОРО-------

Мършавото магаре с досада влачеше каручката по стръмните драгалевски улици.
Отстрани подтичваше Рамаданчо и подобно на късокрак пинчер душеше ентусиазирано наоколо.
-Дий ма заразо, дий !!!
Изсъска Караиван и камшика изплющя по гърба на животното.
-Чичо, по-добре да бяхме впрегнали мечката !!!
Предложи мургавия младеж.
Стария ром, дори не го погледна, а почука със свития си показалец по пипонестата глава на племенника си.
-Станал съм по-умен, нали чичо ?!!
Попита мургавия младеж, с изкривена от силната болка усмивка.
-Станал си, чичовото, станал си.
С досада отвърна Караиван на дежурния въпрос на наследника си.
Камшика отново се стовари по гърба на магарицата.
Пръмка само размърда дългите си уши и с безразличие продължи.
Към следващата кофа...

to be continued...