Бъдещият посланик на САЩ у нас: В България се плаща за проруска пропаганда

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2015 в 20:36 11690 58

България е член на НАТО и ЕС, но има и непрекъснато "биене на тъпани", че българите никога няма да бъдат приети добре там, че трябва да се откажат от западния проект и да се върнат към "естетственото си място". Това се разпространява от местни медии и различни групи, получаващи пари, за да го правят, заяви номинираният за посланик на САЩ в България Ерик Рубин по време на изказването си пред Сенатската комисия по външна политика, която трябва да одобри кандидатурата му. 

Мисля, че като работим с нашите естествени приятели, които са мнозинството от българите и от депутатите, с екипа си ще имаме предвид този въпрос и трябва да намерим ресурси за реагиране по такива случаи, допълни Рубин в отговор на въпрос на сенатор Джийн Шахийн от Ню Хемпшир, която подчерта, че не е разговаряла с българи, но при нейни срещи с хора от Източна Европа ставало дума за руското влияние, пропагандата и финансирането ѝ от Москва в района.

"Потенциалът на България е в способността ѝ да превъзможне едно минало, свързвано с корупция и престъпност. Върховенството на закона засяга всеки един елемент от усилията, които споделяме с тази страна, където корупцията все още е масово срещана", каза още Рубин.

По време на визитата си в България държавният секретар Джон Кери обяви създаването на 4 съвместни работни групи – за национална сигурност и отбрана, енергийна сигурност, образование и връзки между хората и за върховенство на закона. Те бяха толкова добре приети, че неотдавна добавихме пета – за борба с тероризма, която имаше първо заседание миналата седмица, подчерта той.

Рубин посочи, че България е член на коалицията срещу "Ислямска държава" и заради разположението си играе важна роля за спиране потока от чуждестранни терористи между Близкия изток и Западна Европа.

Той обясни, че за пръв път е посетил България през 1991 г. за подготовката на първия диалог по въпросите на сигурността и размяната на посещения между военните след края на студената война.

"Онези дни бяха трудни, но българите поеха към едно бъдеще на европейска интеграция и членство в НАТО. За изминалите години те постигнаха много – днес България е стабилен член на НАТО, разположен на стратегическо място в югоизточния край на ЕС. Но има много неща, които можем и би трябвало да свършим заедно", допълни номинираният за посланик на САЩ в България.

Рубин подчерта, че сред приоритетите му, ако стане посланик, ще бъде да обяснява на различни групи в България, особено на млади хора и такива, които нямат връзка с Америка, колко е важно да имаме общи ценности и цели като съюзници в НАТО и евро-атлантическата общност.

Като свой приоритет Рубин посочи и да продължи обмена на информация по въпросите на сигурността между САЩ и България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!