Армията получи извънредни права при "обосновано предположение" за терористичен акт

Юлиан Христов 14 декември 2016 в 13:03 9472 8

Армията получи извънредни правомощия при

Армията ще разполага с извънредни правомощия при предотвратяването или справянето с последствията от терористичен акт. Това предвиждат окончателните промени в Закона за тероризма, които бяха приети от депутатите в сряда. Текстовете предвиждат спрямо заподозрян, за когото е налице обосновано предположение, че е свързан с терористичен акт, да се прилагат "превантивни мерки".

Военните ще имат право да извършват проверки за самоличност, да задържат лица, да извършват обиск, да проверяват лични вещи и превозни средства, да извършват проверки в помещения без съгласието на собственика или обитателя или в тяхно отсъствие, да използват физическа сила и помощни средства, да използват оръжие. 

Военнослужещи ще могат да извършват арест на заподозрени в извършителството или подготовката на терористичен акт, както и на лице, "което с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност". Военните ще могат да правят обиск на лица, на личния им багаж, както и да извършват проверка на превозни средства, кораби, въздухоплавателни средства и контейнери. 

В текстовете на закона е предвидено сред извънредните правомощия на военните проверките в помещения да стават без съгласието на собственика или обитателя му, когато трябва да се предотврати "непосредствено предстоящ или започнал терористичен акт". Това правомощие те ще имат и при случаи, че заподозряно за терористичен акт лице се укрива в помещението. 

Текстовете на закона предвиждат три нива на заплаха от терористичен акт. Най-високата степен е "Първо ниво", според което са налични всички елементи на заплаха в страната или в непосредствено съседство и има висок риск от извършване на терористичен акт. За определяне нивото на готовност на компетентните органи за противодействие на тероризма, в зависимост от нивото на заплаха, се определят и степени на готовност: „Зелена степен" - постоянна готовност; „Жълта степен" - предупреждение; „Оранжева степен" - повишена готовност; „Червена степен" - реагиране.

Превантивните мерки за противодействие на тероризма ще се прилагат след заповед на шефа на ДАНС към съответния орган, който ще ги изпълнява. Сред мерките са забрана за напускане на страната без разрешение, забрана за посещаване на определени места, райони и обекти без разрешение, забрана за напускане на определено населено място без разрешение, забрана за осъществяване на контакт с определени лица без разрешение, периодично явяване в районно управление на МВР и подписване пред полицейски служител, отнемане на паспорти или заместващи ги документи и забрана за издаване на нови. От Реформаторския блок поискаха тези превантивни мерки да се прилагат след санкция от съд. Това предложение беше отхвърлено. От БСП и АБВ поискаха текстовете да отпаднат изцяло, но и тяхното предложение не срещна подкрепа в мнозинството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

8

Victimized

15.12 2016 в 15:21

Аве момче, такива мерки са точно за да може политиците от статуквото да не допуснат други които да им отнемат властта. Така се отива към тоталитаризъм. Ти си такъв буквалист, като казвах чичко полицай визирах висш кадър, не сержанта от квартала... А днес се оказа, че Цацата лично ще има право да подслушва до 3 години без да иска разрешение от който и да е. Това дето го гледахме с КТБ и Цв Василев ще ни се стори като игра в яслата....

14355

7

neverland

15.12 2016 в 09:33

"Проблемът не е в това дали аз и ти сме терористи, а в това, че чичко полицай може да не харесва това което ти мислиш и говориш понеже е в разрез с това което той мисли и се опитва да наложи, и понеже той няма законен начин да те накара да мълчиш"

И как ще стане това? Тук полицаите не играят, а службите, армията, министри...така че... няма как сержант Петров от 3-то РПУ, да те "нарочи"....
А за да си толкова неудобен на властта, за да си им толкова голяма грижа какво говориш и правиш, значи не си просто журналистче, което си драска дописки или продавач със павилион на пазара.
Така че пак казвам, че това не може да засегне нито мен, нито теб, нито който и да било простосмъртен. Сега, ако си Прокопиев, Доган, Пеевски, Валентин Златев или баровец с милиарден бизнес и съмнително минало,може би ще те тресе параноята,че те следят шпионират, че цялата държавна машина е впрегната за да те дискредитира. Но това мен, теб, баба Пенка и Жоро Пияницата по какъв начин ни засяга и касае?

25665

6

Victimized

14.12 2016 в 17:17

"Гледай сега….редовите граждани, като мен, като теб, като баба Пенка от село Скравена, като Жоро Пияницата от 4-ия етаж, като Мара Леката, като като като…няма за какво да се притесняват, защото тези хора по никакъв начин не могат да попаднат в полезрението на закона и службите, защото за тях те просто не съществуват. "

Да кажеш, че нямаш от какво да се притесняваш при приемането на такива закони защото не си терорист, е като да кажеш, че не искаш свобода на словото, само защото няма какво да кажеш! Надявам се сам да прозреш колко нелепо звучиш.
Проблема не е в това дали аз и ти сме терористи, а в това, че чичко полицай може да не харесва това което ти мислиш и говориш понеже е в разрез с това което той мисли и се опитва да наложи, и понеже той няма законен начин да те накара да мълчиш, ще използва властта която му е дадена, за да наложи "превантивни мерки" върху теб. И ако няма ясен регламент по който да се отсъжда дали си или не си терорист а се решава от БиБитко , си изгорял...

14355

4

neverland

14.12 2016 в 16:07

В Америка имат огромна сигурност, но за сметка на свободата. Това е, просто за сега не е намерен друг начин осигуряване на висока сигурност без засягане на свободата.

14355

3

neverland

14.12 2016 в 16:06

Гледай сега….редовите граждани, като мен, като теб, като баба Пенка от село Скравена, като Жоро Пияницата от 4-ия етаж, като Мара Леката, като като като…няма за какво да се притесняват, защото тези хора по никакъв начин не могат да попаднат в полезрението на закона и службите, защото за тях те просто не съществуват. Освен АКО по някакъв начин “случайно” или не, са имали вземане даване с лице, което е заподозряно. И какво ако ми подслушат телефона или интернет трафика, какво ще открият…че лъжа Ванката, че щу му върна парите или че се оплаквам че колата пак ми прави мизерии ли 
Гледай сега, ако на маса или в интернет разправяш разни неща за бомби, за разни такива, еми всеки да си носи последствията.
Иначе нали знаеш че отвреме оно седи дилемата свобода или сигурност, така че...

25665

1

Victimized

14.12 2016 в 15:18

Когато се приемат такива закони, трябва ясно да се дефинира разбирането за терорист. Проблема е в това кой ще има правото да решава кой е и кой не е такъв.
Кой ще ми гарантира, че няма Цветанов да си харесва терористи измежду политическите му,и не само, врагове? В друга новина от днес четем за едно 500 000 евро платени от държавата заради "решения" на управляващите.
Има ли вероятност, така наречения 'език на омразата", да бъде възприет в даден етап като вид тероризъм? В последните месец два се приемат такива закони във всяка "западна" държава и то ударно. Нямам нищо против сигурността, но ако не е за сметка на свободата на цивилните. Къде отиде здравия разум и чистата логика, как може да напълните целенасочено Европа с мюсюлмани, да "осъзнаете" постфактум, че може да има терористи измежду тях и да решите да приемате фашистки закони с лека ръка.
Къде сте бре демократи и либерали, тези закони са в разрез с вашите разбирания, защо няма недоволство??