Арман Бабикян към ИТН: Натискът не е добър начин за водене на разговор

OFFNews 03 август 2021 в 10:43 4840 1

Снимка БТА/Минко Чернев

„Логично е поканата на ИТН за среща да е добронамерена. Натискът не е добър начин за водене на разговор. Натискът е добър начин за разваляне на отношения и не мисля, че това е нормалният подход”. Това коментира Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!” по Нова тв за подхода на "Има такъв народ" към преговорите за правителство с партиите. Според него аргументът, че ако не бъде подкрепено решение или предложение на ИТН, ще се отиде на нови избори е глупав. 

„Въпросът е какво се променя, след като се правят избори. Изборите да бъдат заплаха и аргумент за натиск - това е несериозна работа. Ако някой е решил, че по този начин получава резултат, аз ще ви кажа какъв може да е той, след като се води толкова ербап разговор на тема: „Внимавайте, защото...”. Има партии, които отдавна са във властта и доста са се обогатили от присъствието си в нея - дори и по законен начин. Те могат да правят и 10 пъти избори. Има и други - протестни, като нас, които ходят на избори с джобните си пари. И така, като отидеш няколко пъти, джобните много отдавна са свършили. Идва въпросът кой иска да изтощи партиите на протеста, за да останат само старите, богати и дебели, вкоренени в статуквото партии”, попита Бабикян.

От ИБГНИ може да не подкрепят правителство на „Има такъв народ”, ако в него има хора, които не харесват и смятат, че не биха се справили с дадена работа. "Няма да изпаднем в тази ситуация, но може тези, които са на власт, да изпаднат в ситуация да обяснят защо не сменят модела на ГЕРБ", каза още Бабикян.

„Другото, което би ни демотивирало, е липсата на писмено споразумение, в което ясно са записани ограничителните червени линии. Те се наричат ГЕРБ и ДПС и към тях не бива да се пристъпва от изпълнителната власт - добави Бабикян. - Когато има крачка напред и две назад, вече ти се иска да имаш писмен документ. Тези движения, ваденето от ръкава в последните 5 минути - заради това поискахме писмено споразумение."

Всички преговарящи чуха името на Петър Илиев

Всички преговарящи чуха името (на Петър Илиев - бел. ред.), каза Бабикян за това кой е бил човекът, спряган неофициално за премиер на ИТН. На 30 юли обаче президентът Румен Радев връчи мандата не на него, а на депутата от ИТН Пламен Николов. На фона на всичко това от ИТН заявиха, че Николов е бил първият им избор.

По този повод той коментира, че прозрачността би била достатъчно добро начало за хората, но и че "не искам да се окаля някой предварително", затова посъветва да се даде шанс на Николов. "Дайте да видим какво може този човек", призова Бабикян.

В ИБГНИ не познават номинирания Николов, а впечатленията им са "от едно, две, три участия по телевизията".

Бабикян даде пример и с друг "абсурд", по думите му: всички познават първия номиниран за премиер Николай Василев, но разбрали каква политика е имал намерение да провежда в деня, в който бе деноминиран. "Има някаква проста логика" - каза Бабикян, ядосан, че тя не се спазва.

Според него хората харесват зададената от служебния кабинет скорост на работа. Той смята, че евентуално оставане на служебния кабинет е "кризисен вариант". Нормалният е да има редовно правителство.

Днес ИТН ще се срещат с ДБ, ИБГНИ и БСП за да представят проектоправителството си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!