Ангелов: Ресторантите и моловете ще отворят най-рано на 18 февруари

OFFNews 20 януари 2021 в 18:10 7966 0

Ресторантите и моловете могат да бъдат отворени най-рано на 18 февруари, ако няма нарастване на заболеваемостта. Във война сме, всички го казват. Една война не се печели с инат. Думите ми, аз мога да ги повторя и сега. Ресторантьорите и хотелиерите са много важен бранш, но в този момент нашите приоритети са свързани със здравеопазването, образованието и спорта. 

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов във Велико Търново при посещението си в областната болница. 

"Нека не забравяме, че от 4 февруари ще пуснем 37,5% от системата на образованието. Най-вероятно учениците от един клас ще бъдат разделени на две, така че да се спазват максимално противоепидемичните мерки", добави Ангелов. 

По думите му предстои разхлабване на мерките за спорта и културата. Той обясни още, че след всеки нов ход са необходими поне две седмици, в които здравните власти да проследят резултатите от промяната. Последни ще отворят нощните заведения.

Според него, "ако позволим на емоцията или на ината да ни водят, много бързо ще загубим битката".

Изграждането на хибридна операционна в новия корпус на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново ще е ключово за жителите на областта, както и за всички пътуващи по автомагистрала "Хемус", каза още той и направи оглед на дейностите, които са във втора фаза. Сградата вече е готова и се работи по вътрешната й структура.

Ангелов определи търновската болница като една от ключовете в региона. По думите му ежегодното в спешното отделение в лечебното заведение се приемат по над 27 хиляди души, като около 21 хиляди от тях се настаняват за лечение.

"Сега проектът за новия корпус предвижда оборудване на една голяма хибридна операционна зала, в която да се интегрират хирурзите и съдовите хирурзи, за да могат да извършват спешни интервенции на хора, които имат нужда от спешна оперативна намеса в областта на съдовата патология. Аз лично се ангажирам с осигуряване на средства за изграждането на тази операционна, тъй като проектът е много стойностен. Той ще осигури специализиран достъп до лечение на хора от 10 общини", коментира още министър Ангелов.

Tой допълни, че парите за новата операционна ще са от бюджета на Министерството на здравеопазването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови