Андрей Райчев: Има такъв народ заобиколиха капан

OFFNews 18 април 2021 в 20:52 12598 0

С отлагането на мажоритарния вот станахме свидетели как „Има такъв народ“ заобиколиха капан. Капанът е следният: "Хайде да правим мажоритарни избори" – това значи Трифонов да загуби всичките си съюзници, които има в момента, тъй като нито ДБ, нито БСП, нито „Мутри вън“ ще се съгласят с такова нещо, коментира социологът Андрей Райчев пред bTV.

Според него "това е трик", за да се разбие мнозинството, а също - "опит за подмяна на разправията, която в момента не е за мажоритарните избори". Трифонов - според социолога - каза именно това: ние ще се явяваме на тези избори, когато народът направи стабилен парламент, а този не е.

Райчев коментира думите на лидера на "Има такава държава" от петък. Тогава Слави Трифонов написа:

"Политическа партия ГЕРБ явно има намерение да внесе в Парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна. И защо сега?

Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци?

Е, отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката.

Така както пожелаха промяна на Конституцията чрез Велико народно събрание, само и само да се спасят от протестите. Тогава номерът мина, щото Народното събрание беше друго.

За да се въведе мажоритарна избирателна система се изисква сигурен Парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот.

И при един сигурен, спокоен и уверен Парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си.

"Никой не предвиждаше ДПС да гласува за тях. (...) ДПС се прилепи за тях и им помага, но това не е поискана помощ, а просто фактически оказана. Мнозинство вече има, но то е абсолютно неочаквано – от четирите малки партии, като третата не е нито поканена, нито уговорена, нито имат някакви срещи, импровизира се в зала, но мнозинство има. 120 плюс, което прави политическата ситуация в страната друга. Трите лидери на протестърските партии ще осъзнаят, че имат много повече сила благодарение на подкрепата на ДПС, отколкото са си мислили. Мисля, че това другата седмица ще даде нова политическа ситуация в страната“, допълни социологът.

"Болшинството партии са склонни да изчакат малко, да оправят Кодекса, още два-три закона, да се опитат нещо да почовъркат по съдебната власт и да ходим на избори, които според тях ще са честни, ще бъдат с машини и т.н." коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews