Александър Николов: Увеличение от няколко десетки процента на парното и топлата вода не е неочаквано

Йорданка Веселинова 19 май 2022 в 18:04 2450 0

Александър Николов

Снимка OFFNews

Министърът на енергетиката Александър Николов

"Когато проследявате каква е функцията и ефектът от цените на природния газ върху топлинната енергия, е естествено това да се очаква", заяви по повод очакваното увеличение на цените на тока и парното министърът на енергетиката Александър Николов пред журналисти в Народното събрание.

Той допълни, че е факт, че е направено всичко, за да се задържат тези цени с компенсации. Министърът отчете и натиска върху енергийните дружества, заради който е и нормално да се увеличат и крайните цени. Той заяви, че прогнозните цени ще бъдат оповестени от КЕВР след анализ на заявленията на дружествата.

"Когато цената на природния газ се е повишила няколко пъти, колкото и тежко да звучи, увеличение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано", каза той и обясни, че правителството ще търси начин да компенсира крайните потребители за следващия отоплителен сезон.

По време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия Николов изрази съмнение, че целта на опозицията е да спекулира с цени и да се всява страх с числа, които не са потвърдени. Думите му са по повод вчерашното заседание на енергийната комисия, на което от представителя от КЕВР бяха изискани цени, преди да има решение. Николов коментира, че КЕВР е независима и цената ще бъде утвърдена от регулатора.

Министърът съобщи още, че концесионните договори за проучвания за газ в Черно море са удължени, като скоро предстои да започнат и проучванията.

Все още се проверяват причините за аварията в ПАВЕЦ "Чаира". Николов каза, че ще бъде направен пълен анализ на управлението на централата от 2012 г. до 2022 г. 

Министърът отново даде информация за строежа на интерконектора с Гърция. По думите му забавяне няма и очакванията са връзката да бъде въведена в експлоатация в срок - 1 юли. Николов е водил разговори с Азербайджан за доставките на газ в пълен размер. Преди дни премиерът Кирил Петков съобщи, че ще можем да получаваме пълното количество азерски газ и преди интерконекторът да е завършен. Министърът обаче каза, че пълното количество газ от Азербайджан ще тръгне към България от 1 юли, но има възможност той да влиза и през други газови връзки, т.е. преди интерконекторът да е завършен. 

Николов уточни, че причината е финансова - ако поръчаме газ сега, то това ще е с краткосрочни договори - на цена от 105 евро за мегаватчас. Според него икономически по-изгодно е да доставяме газ по дългосрочни договори.

Министърът съобщи, че газовите хранилища са пълни на 21%. Той обясни, че България има дългосрочен договор с "Газпром", като след нарушаването му от руската страна се затруднява и нагнетяването на хранилищата. Той каза още, че "Булгаргаз" ежедневно пуска заявки за руски газ, но те не се изпълняват. Причината е неплащането в рубли.

Николов коментира и доставките на втечнен газ от САЩ. Той съобщи, че преговорите са започнали през януари и към момента има сключен договор с компанията, която е подала най-ниска цена. Той отказа да спомене името на компанията заради търговската тайна. Министърът отново потвърди, че цената е по-ниска от тази на "Газпром". Крайната цена обаче все още е неясна заради доставката и регазификацията.

Николов отговори и на критиките на опозицията, че няма резервирано количество на терминалите за втечнен газ. По думите му правителството води разговори с всички терминали. Министърът заяви, че корабите вече са във вода и по договор има крайна точка, т.е. знае се на кой терминал ще бъдат разтоварвани. Николов обаче не съобщи къде ще е това. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови