Агресивният национализъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас, заяви Радев

OFFNews 09 декември 2018 в 18:20 3991 0

Агресивният национализъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас, заяви Радев

Днес е наш ред да заявим ясно и отчетливо, че любовта към Отечеството не означава омраза към другия, това каза президентът Румен Радев, който участва в церемонията в Централната софийска синагога за запалване на свещите на Ханука.

Цитиран от "Фокус" Радев каза, че любовта към родината "не трябва да бъде агресивна и креслива, а мъдра и просветена".

„Живеем в тревожно историческо време. Агресивният национализъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас. Дори в днешния тържествен момент не можем да забравим, че през отминаващата си година, бяхме свидетели на убийства с антисемитски подбуди в Европа и света“, каза Радев в словото си. 

Той припомни спасяването на българските евреи. 

„В годините на Втората световна война множество смели българи, водени от идеали за един по-справедлив и по-човечен свят се изправиха срещу адската машина на хитлеро-фашизма. Нещо повече, българският народ се обедини, за да сътвори чудото на спасението, непускайки своите евреи, с което се нареди завинаги измежду праведниците. Преди броени дни България стана пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Да помним историческата истина и да не допускаме нищо да бъде забравено, да предаваме фактите на идните поколения, колкото и страшни да са те, е дълг пред онези онези наши деди“, заяви държавният глава.

По думите му паметта за достойните е най-силното оръжие срещу признаците на миналото.

„Вярвам, че и днес рамо до рамо, ще отстояваме принципите на справедливостта, за да можем да завещаем на идните поколения един по-добър свят“, каза държавният глава и честити празника Ханука на еврейската общност в страната.

Държавният глава запали основната свещ от ритуалния свещник ханукия, която символизира чудото на светлината. Преди това представители на три поколения си предадоха свещ, като последният – малко момиче, я даде на съпругата на държавния глава Десислава Радева, а тя – на него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови