9 кандидати за европейски прокурор се явиха на конкурс в правосъдното министерство

OFFNews 06 декември 2018 в 11:19 2279 0

9 кандидати за европейски прокурор се явиха на конкурс в правосъдното министерство

Девет души са подали документи за участие в подбора за кандидат за български европрокурор. 

На 4 декември 2018 г. в Министерството на правосъдието е проведено първото заседание на Комисията по подбор на кандидатите за заемане на длъжността европейски прокурор от Република България.

На заседанието са обсъдени въпроси, свързани с организацията на работа на Комисията и критериите за заемането на длъжността европейски прокурор от България, съобщават от ведомството.

Кандидатите за участие в подбора са Александър Атанасов – прокурор в Окръжна прокуратура - Варна; Анна Аврамова-Градева – прокурор в Районна прокуратура – Благоевград; Дария Христова – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Пловдив; Десислава Пиронева – прокурор в Софийска градска прокуратура; Димитър Беличев – прокурор в Окръжна прокуратура-гр. Пловдив; Каролина Хлебарова – прокурор във Върховна касационна прокуратура; Мария Стоянова – районен прокурор в Районна прокуратура - Елин Пелин, административен ръководител;
 Сава Петров – прокурор във Върховна касационна прокуратура; Теодора Георгиева – съдия в Административен съд – София град.

Подборът на кандидатите за европейски прокурор е предвидено да премине през два етапа – проверка по допустимост на кандидатите, въз основа на представените документи и събеседване с допуснатите кандидати от Комисията.

От явилите се ще бъдат изслушани шестима души: Александър Атанасов;  Дария Христова; Десислава Пиронева; Каролина Хлебарова; Сава Петров; Теодора Георгиева.

Събеседването ще се проведе на 11 декември 2018 г., в Министерството на правосъдието. По време на изслушването всеки от кандидатите ще има възможност да представи мотивацията и визията за работата си като европейски прокурор.

Правителството взе решение страната ни да предложи три кандидатури в срок до 31 декември 2018 г. Държавите членки сами определят начина, по който да направят подбор на техните трима кандидати за европейски прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови