784 изборни секции в 68 държави на 11 юли, сред тях са Доминикана и гръцки острови

Георги А. Ангелов 21 юни 2021 в 15:07 1643 0

Иван Кондов (дясно) - постоянен секретар и председател на РГ "Избори" и Калин Анастасов.

За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени 784 секции в 68 държави. За първи път ще се гласува на някои гръцки острови и в Доминиканската република, съобщиха на редовния си брифинг в МВнР Иван Кондов, постоянен секретар и председател на работната група „Избори“, и заместникът му Калин Анастасов.

Около 70 процента е общото увеличение на секциите ни зад граница спрямо изборите през април, информира Анастасов.

Единствената секция, за която във Външно е получен отказ за разкриване, е в Малайзия, заради мерките срещу разпространение на коронавируса.

65 334 български граждани ще бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън страната. Подадените заявления са с 6000 повече, като разликата се наблюдава от местата, където не са събрани 40 заявления, необходими за отваряне на секция.

Няма решение за машините

19 дни преди изборите все още няма решение за машините, което ни поставя във все по-голямо напрежение, предупредиха от МВнР. Въпреки неяснотата дали ЦИК ще им възложи процеса по логистика, от Външно обявиха, че са готови от утре, 22 юни, от 13.00 часа да стартират процеса по доставянето на машините. Призоваха ЦИК по най-бързия начин да им предостави местата и броя на машините. Според Външно има места, където подобна електроника се задържа дълго от местните митници и машините може да не пристигнат навреме за изборите.

Външно министерство започва от утре да приема от БНБ 710 000 бюлетини и ще започне получаването на изборните книжа, за да ги транспортира.

Секции в чужбина по райони:

- в района на Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити в 7 държави 16 секции;

- в района на Близкия Изток и Африка - в 13 държави ще бъдат организирани 16 секции;

- в района на Източна Европа и Централна Азия - в 7 държави, 17 секции;

- в района на Югоизточна Европа, където е и Турция - в 12 държави - 172 секции;

- в Европа - в 22 държави ще бъдат открити 483 секции. Това е абсолютен рекорд на територията на Европа; 

- в Северна и Южна Америка и Карибския басейн - в 7 държави, ще бъдат открити 80 секции.

Най-много секции -  135 - ще бъдат отворени във Великобритания, което е 17% от всички. 4 пъти са се увеличили от изборите през април секциите във Великобритания и Северна Ирландия. На второ място е Германия със 117 секции, 112 ще са в Турция и 67 в Испания

"Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в Министерски съвет за изборите, ние го направихме точно на база 800 секции. Това изглежда наистина страшно много и това представлява една доста сериозна задача пред нас - логистична, организационна и от всякакво естество. Особено много ни притеснява въпросът за човешките ресурси", каза Кондов.

Той коментира автоматично отваряните секции от последните 5 години. Според него на някои места вече няма български общности. Кондов се надява законодателят да даде гъвкавост, за да може тези секции или да бъдат обединявани, или да не бъдат разкривани. 

Проблем със секциите на някои курортни места

"Очевидно нашите граждани, които са планирали своите почивки, са изпратили декларации и са събрани необходимите 40 заявления за гласуване, така че ние ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, където пак няма българска общност. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявления", коментира Кондов.

Той обясни, че това им създава затруднения, защото трябва да командироват цяла секционна комисия там, и второ: ако там гласуват над 100 избиратели, по сега съществуващия Изборен кодекс, най-вероятно есента, когато има президентски избори, ще трябва автоматично да отворят секции на същите места, сезонът отдавна ще е отминал и вероятно няма да има български граждани там.

По думите му големият брой секции създава проблем и с връщането на изборните книжа. Те по закон трябва да се върнат с дипломатическа поща.

"Ние трябва да изпратим куриер, който да е натоварен с функциите на дипломатически куриер, който трябва да върне тези книжа с ръчния си багаж, тъй като дипломатическата поща се пренася само в ръчен багаж", обясни още Кондов.

Той се надява предложението, което са направили и на предишното НС, за по-далечните дестинации изборните книжа да се връщат с куриерски фирми, да се случи, защото това ще облекчи процедурата и ще спести пари за тази процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови