47-ото Народно събрание започва работа

OFFNews 03 декември 2021 в 07:00 3169 0

Снимка Архив

47-ото Народно събрание започва работа днес. Народните представители ще положат клетва минути да спазват законите на страната и да се ръководят от интересите на народа в присъствието на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, служебния премиер Стефан Янев и министрите. 

Заседанието може да гледате на живо ТУК.

Заседанието на пл. „Народно събрание" №2 открива най-възрастният народен представител, както повелява Конституцията. В 47-ият парламент той е доц. д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ". Предишният доайен на НС Мика Зайкова от ИТН този път не успя да влезе в парламента.

Кой ще застане на председателското място е въпрос, който лидери на политическите сили коментираха още на влизане. "Продължаваме промяната" ще предложат Никола Минчев, стана ясно от думите на Кирил Петков. Никой не ми е предлагал, никой не е разговарял с мен и не очаквам номинация за председател на парламента, заяви Ива Митева от ИТН, която бе шеф на 45 и 46 НС. Има първа политическа сила, която сигурно ще излъчи кандидат, допълни тя на влизане в сградата. Предстои да стане ясно дали ще бъде номинирана Корнелия Нинова - информация, която вчера лидерът на БСП отрече. 

Новият председател ще поеме ръководството на заседанието от д-р Кирилов и ще произнесе слово. Ще бъдат избрани и зам.-председателите.

По традиция всяка от представените партии и коалиции ще направи встъпително изявление от трибуната. Първи ще бъдат от най-многобройната парламентарна група - "Продължаваме промяната", които спечелиха 67 мандата на изборите на 14 ноември. Втори са ГЕРБ (59 депутати). Трети по ред и численост са ДПС с 34 депутати. След тях на трибуната ще излезе представител на БСП, които имат 26 народни представители. С един по-малко са "Има такъв народ", а "Демократична България" имат 16 депутати. Най-малобройната група, на "Възраждане", е с 13. Тяхната реч ще е последна.

На церемонията са поканени представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани.

След официалната част депутатите ще трябва да се заемат с натрупалите се в месеците без парламент задачи. Най-спешната от тях е приемането на държавния бюджет за 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови