20 млн. лв. за машини под наем във всички секции или просто от Индия за $180

Антония Чорева 01 февруари 2017 в 16:50 20004 4

„ВАС ясно заяви на ЦИК, че технически затруднения не може да са основание да не се спази законът и да не се осигурят машини за всичките 12 000 секции за гласуване на изборите, които са след по-малко от два месеца. Това коментира Петър Славов от Нова република, които извоюваха победа на изборите да се гласува машинно във всички секции.

У нас от години се правят опити да се въведе машинно гласуване, но засега то е само експериментално, като машините се вземаха под наем, а цената на една струваше близо 1700 лева.

„От 2009 година се гласува машинно макар и експериментално. Ако на всички 11 проведени избори и референдуми оттогава-досега бяха купувани между 500 и 1000 машини, вместо да бъдат наемани за по около 2000 лева на бройка, сега вече щяхме да разполагаме с необходимия брой терминали за машинно гласуване. ", каза Петър Славов. След проучване Славов установил, че машини за гласуване има в Индия на цена около 180 долара едната, докато в България досега са се вземали само под наем за около 2000 лева.

У нас при първата употреба на машина за гласуване, което е станало на европейските избори през 2014 г., наемът на една машина е излязъл 1728 лв. Наети са били 100 терминала. Наемът на една машина за електронно гласуване на местните избори през 2015 г. е излязъл 1660 лв. Машинно експериментално гласуване се е провело в 50 секции.

Над един милион лева се очакваше да струва машинното гласуване в 500 изборни секции ан тези избори, както беше първоначалната идея. Ако се наемат на същата цена, както през 2015 г., сега за 12 000 секции машините ще излязат близо 20 милиона лева.

Мартин Димитров опроверга опасенията на ЦИК, че осигуряването на машини за всички секции било непосилно скъпо.

„Вече започнаха с лъжите – как било невъзможно, как било много скъпо, как не му е сега времето. Ако ще се лъжем отново, по-добре изобщо да не провеждаме избори – така е най-евтино. ГЕРБ и БСП са готови да изхарчат милиарди за корупционния проект АЕЦ „Белене", а сега машинното гласуване им било скъпо. Стига лъжи и глупости! Законът е закон и трябва да се спазва", призова Димитров.

Председателят на Нова Република Радан Кънев нарече днешната победа „втората лоша новина за ГЕРБ и БСП".

Нова Република призова лидерите на всички партии да апелират своите избиратели да предпочетат машинното гласуване пред това с хартиени бюлетини. Целта е да стане ясно коя партия разчита на честни избори и коя разчита на контролиран и купен вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

01.02 2017 в 17:35

Не само.
Някой иска да има гарантиран повод за обжалване на изборите.
Друг е сърдит че не му обръщат внимание в психиатрията. И държи да си направи предизборната кампания за сметка на целия народ.

12125

1

wedny

01.02 2017 в 17:20

Преди няколко години промениха изборния кодекс - да не се предоставят извлечения от секционния протокол, а да се дава копие от протокола. И се закупиха 12000 мастилено-струйни копирки Hewlett Packard модел 1990 година (с цена на мастилницата 30 лв. и капацитет 180 копия). Някой изпразни нечии складове от залежала стока. 12000! Сега друг някой неистово настоява и ние като Индия да имаме машинно гласуване. Или като Боливия. Да сложим машинки за хората, които не умеят да боравят с химикалка и не знаят да четат. Само да бъдат инструктирани коя картинка на екрана да докоснат. Добре, ако се въведе машинно гласуване на 100%, какъв е мотива то да се дублира с хартиено? Хем милиони за отпечатване на бюлетини, хем милиони за закупуване на машинки (модел коя година?). Не обичам теориите на конспирациите, но ми се струва, че настояването за въвеждане на машинно гласуване в последния момент е предизвикано само и единствено от нечий икономически интерес.