В Япония построиха статуя на калмар с парите за справяне с пандемията

OFFNews 04 май 2021 в 21:15 8784 0

Снимка TheTonarinopoti - youtube

Крайбрежен град в Япония привлече внимание, след като използва средствата за борба срещу COVID-19 за изграждането на гигантска статуя на калмар. 

Морското същество с дължина 13 метра се намира в пристанището на Ното, където калмарите са деликатесът на града.

Съобщава се, че за създаването на статуята са използвани 25 милиона йени или около 228 500 долара от извънредните средства за справяне с коронавируса.

Представители на града са заявили пред местните медии, че това е част от дългосрочния план за привличане обратно на туристите след пандемията.

Япония се бори с поредния скок на случаите на заразени с коронавирус, а в момента Токио е в извънредно положение - третото за страната от началото на пандемията.

Риболовният град Ното - който се намира в префектура Ишикава на централно-западното крайбрежие на Япония - е имал много малък брой случаи на заразени, но е бил засегнат от значителния спад на туристите.

Ното получи 800 млн. йени или около 7,3 млн. долара от националната помощ, които бяха предвидени като спешен икономически тласък за подпомагане на регионите, засегнати от пандемията, съобщава Yahoo Japan.

Не е било задължително средствата да се харчат директно за лечението на COVID-19. Някои обаче критикуват администрацията на града, че е похарчила толкова много пари за гигантското главоного, особено имайки предвид, че пандемията още не е приключила.

Местен жител разказва, че макар статуята да може да бъде ефективна в дългосрочен план, парите е можело да бъдат използвани за „спешна подкрепа“, например за медицинския персонал и заведения за дългосрочни грижи.

Говорител на града обаче каза пред Fuji News Network, че статуята ще бъде туристическа атракция и е част от дългосрочна стратегия за подпомагане на популяризирането на известните калмари на Ното.

Както в много други страни и в Япония пандемията от коронавируса силно засегна туристическата индустрия. Страната е домакин на Олимпийските игри тази година, но няма да бъдат допуснати международни фенове на събитието, което може да доведе до загуби от 200 млрд. йени (1,8 млрд. долара) според Такахиде Киучи, икономист в изследователския институт Номура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови