Старият бряст в Сливен се бори за Европейско дърво на годината

ОFFNews 11 февруари 2014 в 12:47 5449 2

Старият бряст в центъра на Сливен
Старият бряст в центъра на Сливен

Старият бряст в центъра на Сливен е един от финалистите в европейски конкурс за дърво на годината.

Инициатива е на чешка фондация в партньорство чешкото екоминистерство и евроинституции. Тя има за цел да избере най-обичаното дърво с история, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност, и да привлече вниманието на гражданите върху природните богатства в техния регион.

Финалистите в конкурса Европейско дърво на годината са победителите от проведените в страните участнички национални конкурси.

Победителят измежду 10-те финалисти ще бъде избран в онлайн гласуване, а към момента по брой гласове води сливенският полски бряст. Инициаторите за България призовават всеки желаещ да подкрепи кандидатурата, като даде своят вот в линка за гласуване. Крайната дата е 28 февруари, а победителят ще бъде съобщен на церемония в Брюксел през март.

Във визитката на сливенския бряст е посочено, че той е вековен свидетел на историята на града, присъства в герба му, навремето до него е била измервана надморската височина на Сливен, а до днес много събития и срещи се правят около старото дърво. Приблизителната му възраст е 1100 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!