Какво се крие зад игрите с обещание за iPad във Facebook

Последна промяна на 01 август 2013 в 11:22 6281 7

Какво се крие зад предложението за печалба на iPad във Facebook
Какво се крие зад предложението за печалба на iPad във Facebook

Рекламни съобщения за игри с таблети и iPhone-и заляха Фейсбук и мрежата.

Под на пръв поглед обикновения спам, предлагащ на потребителите във Фейсбук на спечелят iPad, както и редица приложения и игри, се крие вирус, който може да зарази компютъра ви.

С този вирус може да се заразите от всеки сайт в мрежата. Разликата е, че в този случай чрез вируса се атакува Facebook профилът, обяснява блогърът Иво Илиев.

Става въпрос за т. нар. Facebook SCAM Exploit в най-често срещания му вариант 1926. По последни данни в момента над 700 сайта хостват този троянец, като част от тях са приложенията във Facebook.

След като влезете в сайт или във Facebook игра или приложение, ви карат да изпълните няколко стъпки. След като кликнете на бутона за продължаване напред, излиза малко прозорче за оторизация с бутони „Ok” и “Cancel”. С натискане на „Оk” всъщност доброволно давате правото на тази игра да използва ваши лични данни, да пише от ваше име и да изтегли списък на приятелите ви. Затова много често, след като сте опитали да спечелите iPad, ще забележите и ваши постове с предложението за печалба.

Ако пък изберете бутона “Cancel”, със сигурност ще има още възможности да се заразите, след като ви прехвърлят към друг адрес, който иска нова оторизация или направо препраща към адрес, където е злонамерения софтуер с нови текстове за участие в играта за iPad-а, разяснява Илиев.

Най-добрият начин да се предпазите е да си инсталирате антивирусен софтуер и да сканирате за вируси компютъра си поне веднъж месечно.

Освен това периодично проверявайте какво публикувате във Facebook. Така ще знаете, ако някое приложение пуска от ваше има спам или скам.

Изтрийте от профила си всички приложения или игри, които не помните да сте оторизирали. А при започване на нова игра, пропускайте втората оторизация, която дава възможност за пускане на статуси от ваше име и която не е задължителна.

И не на последно място – никога не натискайте бутона „Ok”, преди да сте прочели всичко, с което ще се съгласите, ако го натиснете.

Ако имате съмнения, че профилът ви е атакуван, или просто превантивно можете да смените паролата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови