Жълт код заради дъжд и гръмотевични бури в 12 области

OFFNews 20 август 2020 в 00:01 4598 0

Жълт код заради интензивни валежи и гръмотевични бури обяви НИМХ за 4 области днес.

Очаква се през нощта да паднат между 12 и 25 литра на квадратен метър, а локално - до 30-40, в Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Тогава студеният атмосферен фронт ще достигне източните райони от страната. На много места, главно в Югоизточна България и планинските райони ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки.

Над останалите райони облачността ще е незначителна, намаляваща до предимно ясно.

През деня облачността ще е променлива, над югозападната половина от страната - намаляваща до предимно слънчево. Над североизточната и в планините облачността ще се задържи по-често значителна и на места там ще има превалявания от дъжд. Вятърът ще е от северозапад, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - умерен, временно и силен.

Максималните температури ще са между 25° и 30°.

Над масивите от Западна България облачността ще е променлива и на отделни места ще превали. Предимно облачно ще е над централните и източните райони на Стара планина и над Странджа-Сакар и там ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра - около 11°.

Над Черноморието облачността ще е по-често значителна и на много места ще има превалявания от дъжд. Ще духа до умерен, по Северното Черноморие временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 26°-28°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови