Затвориха ВЕЦ, замърсил река Въча с нефтопродукти

Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК

OFFNews 14 декември 2019 в 18:51 2919 0

ВЕЦ "Въча 1" е виновен за замърсяването на река Въча с нефтопродукти вчера, съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева, цитирана от бТВ. 

Служители на "Басейнова дирекция" в града са проследили замърсяването по течението на реката и са стигнали до нарушителя.

Резултатите от пробите на водата ще са готови другата седмица, тогава ще се разбере с какво точно е била замърсена реката.

По закон предвидената глоба е между 5 и 15 хил. лева.

"Операторът на ВЕЦ-а е длъжен да установи причината за замърсяването. Ако пробите покажат отклонение, централата ще понесе и санкция от 5 до 15 хиляди лева", обясни областният управител Дани Каназирева, цитирана от "Фокус". Според нея мащабът на замърсяването не е голям, но е недопустимо да го има. 

Басейнова дирекция е издала предписание на НЕК ЕАД за незабавно преустановяване изпускането в река Въча. Заради неспазване на предписанието днес беше преустановена работата на ВЕЦ "Въча 1", а дирекцията стартира административнонаказателна процедура срещу НЕК. 

При оглед на мястото на изтичане на преработени води от ВЕЦ "Въча 1" в река Въча са констатирани петна, образуващи филм по водната повърхност.

Заради ремонтни дейности на ВЕЦ "Въча 1" преди няколко седмици беше спряно изпускането на вода и това доведе до смъртта на тонове риба. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови