Внасят подписка за връщането на паметника на I и VI полк пред НДК

ОFFNews Последна промяна на 28 август 2014 в 13:07 5716 5

Паметник
Паметник "1300 години България".

В Столична община днес трябва да се внесе подписката за възстановяване на паметника на бойците от Първи и Шести пехотен полк в София, загинали в Балканските войни и Първата световна война, на мястото на паметника "1300 г. България", съобщи БНР.

Инициаторите на идеята искат незабавно да се спре конкурсът за обновяване на съществуващия сега на мястото паметник "1300 години България" в градинката на НДК.

"Този паметник, който е на Първи и Шести полк, на него са били между 3 хиляди и 4 хиляди, дори не знам точно колко, плочи на загинали хора в трите войни за национално обединение и всъщност този паметник съществува повече от 45 години и хората са ходили, поднасяли са венци, всичките Гергьовски паради там са се провеждали, делегации международни, когато са идвали, са отивали и там са поднасяли венци. Въобще това е бил паметник, който е изразявал нашата национална памет", казва един от участниците в подписката Марин Гергов.

Снимка, на която се вижда паметникът на I и VI пехотен полк в София. Снимка: stara-sofia.com.

Паметникът представлява 3 високи стени, образуващи буквата П, и в средата на стените има лъв с картата на Санстефанска България. "Лъвът все още съществува, той е във Военноисторическия музей, две трети от плочите са запазени, когато е разрушаван, прибрани са може би в Музея на София или някой от другите музеи, но се знае къде са", казва още Гергов.

Съобраните до момента подписки по инициативата, която е започнала спонтанно във Фейсбук, са над 3200.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2014 в 14:28

До on: Идеята е петохуйникът да се разкара изцяло и да се построи отново паметникът на загиналите във войните за национално обединение, а не петохуйникът да остане. Влезте на страницата на инициативата, запознайте се и я подкрепете.

28.08 2014 в 14:07

аз също смятам че е по-добре паметника на първи и шести пехотен полк да замени недоразумението моча.
време е да започнем да мислим преди всичко за интересите на България вместо за "баланса в отношенията с русия".
а болните рубладжииски мозъци дето защитават моча да заминават в сибир да си получават лайняните рубли там. тъкмо ще спестят от банковите такси и ще им остава повече за лапане.
а на седмокрилия петохуй мястото е в музея на тоталитрното изкуство да демнонстрира какъв невероятен източник на вдъхновение е "най-мирния и справедлив строй"

28.08 2014 в 13:52

Точно така!Българските войничета,дали младостта и живота си по бойните полета,за обединение и освобождение на България,трябва най-сетне да бъдат почетени по достойнство.
Най-голямото национално обединеие е Балканската война-такъв ентусиазъм,такъв подвиг,такава слава по бойните полета!И в същото време,на най-хубавото място на българската столица,да се издига монумент на една несъществуваща,съветска армия!Тотален абсурд.Имаме паметник на Съветската армия-окупаторка.Имаме паметник на летци,засипали София с бомби.Прадядо ми е загинал от американска бомба в къщата си.А двама от братята му,са дали живота си за освобождението на тракийските българи,но паметник нямат!?

28.08 2014 в 13:40

Да бе, да запазим петокрилия шестохуйник! Да, нека да има някакъв паметник, почитащ загиналите ни войници - но не в този му вид!

28.08 2014 в 13:11

Сега е момента да се разкара моча и разните альоши и подобни "паметници" на вмирисаните шумкари и алкаши.