ВМРО: София е християнска, няма място за нова джамия в центъра

OFFNews 17 август 2017 в 16:27 13039 3

ВМРО ще се противопостави на всякакви опити за изграждане на нова джамия в центъра на София, заявиха от партията, която е част от коалицията "Обединени патриоти". 

Уважаваме всяка религия, но смятаме, че идеята за нова джамия в центъра на София е неуважение дори пред самите мюсюлмани, пише в декларацията на воеводите.

От ВМРО са категорични, че няма да допуснат някой да променя облика на София като демократична, свободна, европейска столица, която държи на своята християнска история и ценности.

Само преди седмици в „Орландовци" местни жители протестираха срещу подобни планове. 

Пълен текст на декларацията:

Спрете безразсъдните провокации с нови джамии!

Фондация, наречена „Мериам", искала да построи гигантска джамия в центъра на София. Мястото са прословутите Царски конюшни. Това не е поредната лятна фалшива новина, а съобщение на няколко големи медии.

Зад провокацията стои скандалният Кемил Рамадан, който внася документите, твърдейки че има връзка с разни шейхове и прочее екзотики. Щели да инвестират около 30 милиона евро.

Истината обаче е различна. Официални представители на мюсюлманското изповедание се дистанцираха от „проекта". Това означава, че спекулацията на Рамадан явно не е съгласувана дори и с иначе твърде противоречивото в дейността си Главно мюфтийство.

Това означава, че вероятно отново се прави опит за прокарване на нетрадиционни и радикални течения в исляма, които остават далеч от изповеданието на нашите братя български граждани с мюсюлманска вяра.

Джамия на това място е очевидна провокация, несъвместима с облика на града. Особено щом става дума да бъде изградена близо до мястото на обесването на Васил Левски.

Тук въпросът не е кой е крив и кой – прав, кой какви религиозни права има и т.н. Въпросът е, че със сигурност ще се настроят хора срещу хора, при това на религиозен принцип. А това е недопустимо.

Построяване на огромна джамия на знаково, централно място в европейска столица прилича на чертаене на политическа територия. Това няма общо със съкровеното и лично изповядване на вярата.

Налагането на подобна чужда религия не може да постигне нищо друго освен разединение на обществото. В Конституцията ясно е записано коя е официалната религия в Република България. Това предполага, че каквито и да било опити за строеж на мюсюлмански религиозни сгради в самия държавен център следва да преминат през много внимателно обсъждане и проверка и в никакъв случай да не се допускат, ако е налице и най-беглото съмнение, че ще предизвикат обществено напрежение.

Защото етническата и религиозна толерантност има граници. Когато представителите на едно малцинство се опитват да се налагат, този процес ще доведе не до толерантност, а до обратното.

Затова ВМРО иска подробна проверка на проекта, финансирането му, както и на прословутата сделка, която преди време въобще позволи за т.нар. царски конюшни да се говори за проекти за джамии.

ВМРО ще се противопостави на подобни опити и няма да допусне някой да променя облика на София. Облик на демократична, свободна, европейска столица, която държи на своята християнска история и ценности.

Уважаваме всяка религия, но смятаме, че идеята за нова джамия в центъра на София е неуважение дори пред самите мюсюлмани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

3

upi

18.08 2017 в 13:30

Пореден тест за търпимост. Сега само се заговаря по темата. Скоро толерастите ще гракнат за правата на всеки, след това постепенно и насила ще бъдат наложени ислямските ценности и начин на мислене (От колко години вече гледаме турски сериали, за златния им век, вместо българския "Златният век" за цар Симеон Велики?).. Следва забрана на голите глезени, премахване на паметника на Васил Левски, като човек проповядващ към насилие и верска омраза, после задължително носене на бурки и легално убийство с камъни на площада пред джамията в центъра на София (справки има по цял свят - има ли ислям, правата на човека са до там - Авганистан, Иран, Саудитска арабия, ... всички ислямски държави ... ) Но нали сега това е ценностната система - тоя с кинтите е бог.
Бог да пази България, щото ние явно не можем да си я опазим.