Вижте как предлагат да изглежда паметникът до НДК

Симона Костадинова Последна промяна на 07 август 2014 в 22:09 44880 46

Подадени са 11 предложения за това как да изглежда паметникът "1300 години България" до сградата на НДК в София в конкурса на Столична община.

Имената на участниците не са обявени. Проектите носят имена от "А" до "Л".

Един от участниците в конкурса предлага върху монумента да бъдат поставени светодиоди или пък там да се създаде иновативен информационен и образователен център. Друг иска паметникът да стане мултимедиен музей с изложбена площ, панорамни асансьори и тераса с магазин за сувенири. 

Проект "А" е за подземен мемориален комплекс в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк. Авторите предлагат още пред входа на мемориала да бъде поставена оригиналната статуя на лъва, който някога е бил част от стария комплекс, а сега се пази във Военноисторическия музей. 

Проект "Б" предвижда паметникът да бъде облечен със стъклено покритие и светодиодни панели. Така например за 24 май върху него може ще светят букви от кирилицата, за Деня на Независимостта - националният трибагреник.

Проект "Б"

Идея "В" предвижда пространството да се превърне в иновативен информационен и образователен център, който да има подземен център с място за игра, изложби, библиотека, стена за катерене и зала за обучения. Центърът ще има и стъклен мост и подвижен покрив, който вечер да се затваря.

Проект "В"

Предложението с наименование "Г" е на мястото на сегашния монумент да има мултимедиен музей с изложбена площ, панорамни асансьори и тераса и магазин за сувенири.

Авторите предлагат около паметника да се издигне арка, която да го "подчертае". 

Проект "Г"

Идея "Д" предвижда скулпторите на Валентин Старчев да бъдат премахнати, а монументът да остане, като пред него да се постави статуя на хан Аспарух.

Следващата идея (проект "Е") е бетоновата част на монумента да бъде облицована със стъкло и и да се изгради зала на българската слава, която да е обградена от водно огледало. Желанието на авторите е паметникът да се използва като пространство за открити уроци по история.

Проект "Е"

Проект "Ж" няма никакво описание, а единствено схема на идеята. 

Проект "Ж"

Идеята на предложение "З" е за мемориал "България". Целта е да се доразвие идеята на паметника. Авторите предлагат демонтиране на "прекършеното крило" от композицията, но запазват скулптурите "Златен век", "Пиета" и "Създателят". Добавят и асансьори, площадки и стълби върху бетонната конструкция. 

Проект "З"

Проект "И" предлага архитектурно-художествен синтез.

Проект "И"

Проект "К" залага на воден пиедестал, като идеята е хората да могат да се разхождат под него.

Проект "К"

Последният проект, който се казва "Л", е представен само с кратък текст и липсва изображение. Според описанието идеята е там да бъде поставен голям глобус на Земята, който да се зарежда със слънчева светлина и бавно да се върти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.09 2014 в 11:20

аз сум за Проект Б така би трябвало да изглежда бъдещето!!!

12.08 2014 в 00:22

Важно за проект "З":
ГЛЕДКАТА ОТ ВИСОКО НЕ СТРУВА! БИЛ СЪМ НА ВЪРХА
Момче на 25 съм и преди три лета след пиянска вечер някъде на центъра се прибирах приятно замаян към вкъщи... и реших, че ще се кача на паметника.
Прескочих загражденията и се закатерих по строителното скеле нагоре. Последните метри нямаше скеле и трябваше да продължа по вътрешната арматура на паметника. Най-отгоре, като похлупак на арматурата имаше бетонна плоча. Ако исках да стъпя най-отгоре, върху НАЙ-ВИСОКАТА точка на паметника трябваше да заобиколя плочата, излизайки от външната страна на паметника - най-голямото напрежение от цялото изкачване беше точно ТОЗИ МОМЕНТ. И си мислех - ГЛЕДКАТА СИГУРНО ЩЕ Е СТРАШНА. Ама НЕ! Изправих се върху бетонната плоча на върха на паметника и се огледах. Беше нощ и имаше много лампи и светлини - но повечето едвам се виждаха между ХИЛЯДИТЕ КЕРЕМИДЕНИ ПОКРИВИ - това е преобладаващото от гледката. Виждат се още НДК и новата офис сграда със стърчащия стълб - тогава тя се строеше. Витоша не я виждах, защото беше тъмно.
Но с две думи - СКУЧНА ГЛЕДКА.

08.08 2014 в 22:51

Изобщо да не го пипат, а просто да го кръстят Монумент на прехода и да лепнат върху него лицата на всички управляващи за периода, а най-отгоре надпис България + трибагреника!!!

08.08 2014 в 19:49

Да махнат всичко и да направят една хубава детска площадка, да има къде да играят там децата.

08.08 2014 в 17:31

Браво, много хубави предложения, но те всички са толкова художествени и талантливи, че е невъзможно да бъде избран един от тях, а и не видях истинския проект, който показва красотата на заравнен и затревен терен вместо съществуващата и предлаганите грозотии.

08.08 2014 в 16:00

Всички представени варианти са изключително грозни, почти колкото оригинала, толкова ли няма млади творци да създадат нещо ново и приятно за окото?...

08.08 2014 в 14:21

От тази новина липсва ключова информация: "до 28.08.2014 г. можете да изразявате своето одобрение/неодобрение чрез писмени становища, заведени в деловодството на Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община."

08.08 2014 в 14:06

Да направят паметник на с лицата на всички боклуци скапали държавата България, за да минават хората и да ги плуят

08.08 2014 в 13:49

Аз съм за проект М, дето туй грозното недоразумение го мащат и правят едни толкова необходими (и, надявам се, чисти) тоалетни, защото само в тоя град човек няма къде да стори тази нужда. Хем и най-евтино ще излезе, и най-рационално.