Вече е време: Няколко важни неща, които трябва да знаете за е-винетките

Практически съвети как да не се редите на опашки и за минути от дивана да се спасите от разправии и глоби

OFFNews 17 януари 2022 в 08:00 10405 0

Коледните и новогодишните празници минаха и - кой по-трудно, кой по-лесно - се връщаме в нормалния всекидневен режим. А в него празничното настроение се сменя с доста по-прозаични неща, които включват и плащането на винетни такси. Според данните на Агенция "Пътна инфраструктура" през януари и февруари изтичат над 753 000 годишни електронни винетки за леки автомобили.

На пръв поглед подобна бройка звучи страшно, и тя си е такава, ако беше както преди и ако трябваше да се редим по опашки и да си купуваме грозните лепенки, с които цапахме предното стъкло. За щастие обаче технологиите, които правят живота ни по-лесен, вече са тук и можете да направите куп неща, които доскоро не си и представяхте.

Ето и няколко примера!

Дали вашата електронна е с изтекла валидност може да разберете в интернет на Vinetki.bg, на TollPass.bg и на мобилното приложение Tollpass, където също така онлайн лесно може да заплатите новата винетка за 2022 г. Най-хубавото е, че и тази година цената остава без промяна - 97 лв. за цяла година.

Друг бонус на системата е, че изобщо не е необходимо да дебнете точната дата, на която срокът на валидност на винетката ви изтича. Това е така, защото новата може да се закупи до 30 дни преди желаната начална дата на валидност.
Всичко това е възможно благодарение на дигиталната трансформация, чрез която все повече качествени услуги достъпни предимно в интернет.

„Интелигентни трафик системи“АД е първата компания, която въведе през 2019 г. онлайн заплащането на пътни такси и от тогава се утвърди като лидер в тази услуга. Хартиените винетни стикери и опашките пред пунктовете за продажба в началото на всяка година вече са заменени от две сигурни и лесни за използване уеб платформи на „ИТС“ АД, които предлагат освен заплащане на винетки, също така и множество услуги в помощ на клиентите, които могат да бъдат ползвани само онлайн.
Проверката на валидността на електронната винетка, както вече казахме, става на интернет платформите Vinetki.bg и TollPass.bg от бутона „Провери валидност на електронна винетка“. Въвежда се само регистрационен номер и държава на регистрация на автомобила.

И още нещо много важно: независимо къде е закупена – онлайн или от пунктове за продажба, винетката може да бъде проверена и подновена онлайн.

Да купиш електронна винетка за 2022 г. е лесно, бързо и удобно онлайн, като в рамките на няколко минути се въвеждат номер на пътното превозно средство, категорията му и желания период на валидност на винетката. Важно е да се проверят данните преди финализиране на плащането. Сигурността на транзакцията с банкова карта е гарантирано от „ИТС“АД с двустепенна идентификация.

Vinetki.bg и TollPass.bg предлагат допълнителни удобства като въвеждане на регистрационния номер на автомобила в защитен потребителски профил. Така заплащането на винетка става без да има нужда отново да се въвеждат данните на автомобила и без риск от грешки.

В профила си клиентите разполагат с история на своите покупки за всички автомобили, за които са заплащали електронни винетки, както и с всички разписки, като няма нужда да се разпечатват на хартия и да се предоставят за проверка на контролиращите органи.

Друго удобство за потребителите на онлайн платформите на „ИТС“ АД е напомнянето за изтичаща винетка, което се изпраща на предоставен имейл и така не се допуска шофиране без заплатена такса, което може да доведе до глоби.

Иновативните високотехнологични бизнес решения на „Интелигентни трафик системи“ са резултат на инвестиции, най-съвременен и сигурен софтуер и висококвалифициран персонал. Те са ориентирани към качеството, удобството и нуждите на потребителите и тяхната безопасност в условия на COVID-19. Дигиталните платформи Vinetki.bg и TollPass.bg предлагат удобства, които са достъпни изцяло онлайн.

„Интелигентни трафик системи“ от 2019 година е национален доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси – електронни винетки и тол и официален партньор на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови